Színház

Cseresznyéskert

előadás, 2023.

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Morcsányi Géza fordítása alapján

A Cseresznyéskert egy tizenkét szólamú, kegyetlen szimfónia. Szimfónia az elmúlt idők traumáiról; a jelen nehézségeiről és tehetetlenségéről; a jövő kérdéseiről, egy korszak végéről.

"Itt a változás, már jön, egyre közelebb jön. És ha mi nem látjuk meg, ha nem lesz részünk benne, az miért lenne baj? Majd meglátják mások!"

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. április 22., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Thony 2023 dec. 29. - 13:40:27 10/10
2023.12.28.
Csúcs volt ez az este, le a kalappal a bátor rendezés és a sok kitűnő alakítás előtt. Tud újat mondani, meri frissen újrafogalmazni Csehov Cseresznyéskert darabját a Katona színház újra nagyszerű gárdája. Nézzétek! ❤️
10/10
kliofás 2023 okt. 21. - 13:05:20 10/10 Előzmény iustitia6605
Totálisan nem értek egyet, de semmiben. :) Csak jelzem. Szerintem minden a helyén volt.
10/10
kliofás 2023 okt. 21. - 13:01:50 10/10
Az előadás zseniális. Minden ötlet, szokatlan, bizarr megoldás teljes összhangban van az eredeti csehovi gondolattal. A színészek remekelnek. Az egész együttmozgó, remek társulatból nekem kicsit még "fölfelé" ugrott ki Pálmai Anna. A Jását játszó fh. (nevére nem emlékszem sajnos) is remek (a tánca!!! :) ), mindenki. Ami különösen tetszett, a baljóslatú hang és közben a folytonos forgás: végig azt lehetett érezni a buliig, hogy valami nyomasztó dolog, valami szédüetes (szó szerint is) apokalipszis közeleg, afelé szédelegnek, sodródnak. Ami ennek megfelelően be is üt. Ezt ilyen szépen felvezetni még nem láttam, pediug... Az elején a csúszós cipők még tovább erősítették ezt a nagy instabizlitást, de ez nem volt végig, talán technikai okból nem is lehetett. Végig kuncogsz, végig - ha nem is sírsz, de - aggódsz, eggyüttérzel, szorongsz ennek az egyensúlya szerintem a jó Csehov előadás lényege. Egy bajom volt: hogy nem hallottuk kivágni a fákat a végén, pedig nagyon előkészítették az ajtók csukogatásával. :) Lehet, hogy Csehov ötlete a kintről behallatszó fejszecsapkodásokkal teátrális, hatásvadász, de néha a szinte közhelyesen egyszerű teátrális eszközök is fontosak, ütnek. Összegezve: REMEK, örültem, hogy láttam. 10/10!!!!
6/10
Lili Marleen 2023 máj. 13. - 22:22:33 6/10
Sajnos nem tetszett , untam 🙁 színészek persze jók
1/10
kadimre 2023 ápr. 24. - 15:12:08 1/10
Sajnos ez tenyleg egy teljesen elvezhetetlen darab. A rendezonek talan egyetlen egy racionalisan igazolhato dontese volt – hogy nincs szunet, kulonben a nezok fele mar akkor elment volna. Talan akadnak majd olyan kritikusok vagy a szerzo polgarpukkaszto stilusat kedvelo nezok akik meggyozhetoek hogy ez lenne ‘modern’ kortars szinhaz, de valojaban a rendezo arroganciaja teljesen tonkretette Csehov muvet. A Trojka Tarsulat Cseresnyeskertje melyet par nappak korabban a Kugler Art Szalonban lattunk osszehasonlithatatlanul jobb eloadas volt, pedig messze nem rendelkeznek olyan forrasokkal mint a Katona Jozsef Szinhaz. A szinhaz eleve egy kollektiv mufaj, sok tehetseges es szorgalmas ember erofeszitese kell ahhoz hogy egy eloadas sikeres legyen. Megbocsajthatalan szerintem hogy egy ontelt, tapasztalatlan es arrogans rendezo teljhatalamat kapjon es egy ennyire elhibazott koncepcioval tonkretegye a szinhazi elmenyt. Sokkal tobbet vartam volna egy ilyen egyebkent kituno tarsulattol. Senkinek sem tudom ajanlani ezt az eloadast.
1/10
iustitia6605 2023 ápr. 23. - 22:36:54 1/10
Ez sajnos egy minosithetetlenul rossz eloadas, es ez majdnem kizarolag a rendezo bune. Nem tudtam kit sajnaljak jobban a kituno szineszeket vagy a szerencsetlen nezoket akiknek vegig kellett szenvedni ezt az orokkevalosagig tarto ket orat, szunet nelkul. Ahelyett hogy a szindarab orokervenyu mondanivalojat hangsulyozna, a rendezo olcso es magamutogato oteletekkel es trukkokkel probalja magat megkulonboztetni, a darab karara. Van itt szamtalan celtalan es bosszanto rendezoi lelemeny – onmozgo mikrofon allvany, orooke forgo forgoszinpad amin a szerencsetlen szineszek araszolnak elore meg hatra, pucer popsi, borzalmas es irritalo allando eletronikus hatterzene, disc jockey (!!) es disco tanc, villogo neonfeny, teljesen ertelmezhetetlen oltozekek (csillogo diszko ruhak, pepita oltony, stb.) es omcelu enekbetetek. Ami viszont nincs az barmifele diszlet – a szinpad vegig ures, a szineszek a szoveget kontextus es egymasra valo tekintet nelkul szavaljak el. ,Az egesz elmeny nyomaszto, irritalo, duhito es gyermeteg. Elvarhatta volna az ember Mate Gabortol hogy valamilyen minoseghi kontrollt gyakoroljaon a tehetsegtelen es nagykepu rendezo felett, has masert nem, a nezok vedelmeben.
2/10
toronyház 2023 ápr. 21. - 21:37:01 2/10
Ha valaki az isten, Haza, Család, Magányos emberek szintjét várja, csalódni fog. Nagyon..