Színház

Dogville

színmű, magyar, 2009.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A ház lakói mind jóravaló, becsületes, barátságos emberek, akik szeretik a békességet, és a kandírozott narancshéj darabkákat Karola néni mákosrétesében. Tudják, hogy a világ tele van borzalmas és érthetetlen dolgokkal, hiszen mindnyájan nézik a tévét, de boldogok, hogy kis közösségük minden szörnyűségtől távol éldegélhet, és megnyugtatja őket a tudat, hogy mindez mással történik. Az Ember Fiát már régen felszögelték. Senki sem gondolta, hogy egy éjjelen pont hozzájuk kopogtat be az Ember Lánya...

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 24., Bárka Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Timberio 2014 márc. 16. - 22:33:25 10/10
10 pontos szuper elõadás!
10/10
bitten 2011 nov. 16. - 15:47:17 10/10
Tegnap voltam rajta. Zseniális. 10 pont. Mucsi Zoltán pedig hatalmasan nagy színész.
tizenkettõ 2011 márc. 05. - 16:31:53
Nekem tetszett az elõadás! A fim is meg van de mindenképpen elöbb szinhában szerettem volna látni:) a napokban megnézem a filmet is
varvolgyi 2010 márc. 13. - 12:33:38
Nagyon jó. izgalmas és tanulságos arab. Vajon mindnyájan ilyenek vagyunk, vagy egyenként jók és közösben gonoszak?Vagy az Angyal is ördöggé válik ha a helyzet úgy kívánja és cselekedetéért felmentjük? Nagyon komplikált, ez nem olyan darab, amit 2 hét múlva elfelejtesz !
Az ,hogy Anger Zsolt megmagyarította és a mai idõkre adaptálta jót tett az ügynek.
A fimet sajnos nem láttam. A filmmmel való összevetés szinte kényszeresnek tûnik( azoknak akik mindkettõt látták).Úgy veszem ki,hogy itt jól bejött a film eszközrendsuerének átvétele ,lehet,hogy azért mert maga a film ( dogmafilm) talán nem is volt elég filnmszerû, hanem egy színházi elõadásra hajazott.
Szorcsi Krisztina Angelikája szerintem kítûnõ:érzékeny,finom,visszafogott -semmiképp nem túljátszott.
Traon 2010 febr. 17. - 14:25:30 Előzmény vuvuvu
Még csak most megyek megnézni az elõadást. Részben jó lesz összevetni a filmmel is, de mindenképp kíváncsi vagyok.
Azért annyit szeretnék megjegyezni, hogy Szorcsik Kriszta nem pedig Szorcsik Viki...
vuvuvu 2010 febr. 13. - 12:39:40
Eszembe jutott egy név aki nagyon-nagyon jó lett volna Angelikának: Dér Denissa. És igen, a férjének, Dér Andrásnak kellett volna megrendeznie a Dogville-t! Remélem, egyszer megteszik. Évekkel ezelõtt láttam egy hasonló témájú darabot amit András rendezett és Denissa volt a fõszereplõ. Claudel: Angyali üdvözlet. Elementáris, katartikus élmény volt.
vuvuvu 2010 febr. 13. - 12:33:50 Előzmény csuribuksi
Egyetértek azzal, hogy a film után csalódás a darab.

Legelõször is a rossz színészválasztás miatt: Szorcsik Viki nem tud hiteles alakítást nyújtani, túl harsány, nem látom benne azt az angyali finomságot amit látnom kellene. Kidman a film egészében hozta a finom, érzékeny, "Grace" karaktert, amihez képest a film befejezése igazi csattanó. Anger elõadásában sokkal jobban el tudtam volna képzelni erre a szerepre a Kaskát alakító színésznõt.

Másodszor, a különösen az elsõ részben fülsüketítõ zenei betétek iszonyú zavaróak voltak. És itt most nem arról van szó, hogy nem értem a rendezõ szándékát (brechti elidegenítés és hasonlók), mert az ötlet nagyon jó, de talán egy icipicit lejjebb kellett volna venni a hangerõt, hogy ne érezzem minden zenei betét után azt, hogy kiugrom az agyamból. (Hozzáteszem, lehet, hogy nem nekem készült a darab, ugyanis nem járok fülhallgatóval a fülemben állandóan, így nem vagyok már félsüket mint a legtöbb mai fülhallgatós tini, akik 40 évesen már szerintem semmit nem fognam hallani.)

Harmadszor, a darab végére minek kellett a táncjelenet? Bocsi, de ez itt most nem a Táncos a sötétben c. film, amely tele volt musical/zene/tánc betétekkel, hanem a Dogville színpadi verziója.

Annak ellenére, hogy az üres tér rendben volt, jók voltak a dialógusok, az aktualizálás, a darab szerkezete, ügyes volt a névválasztás (Angelika), valamiért nekem még sem tudott úgy mûködni mint a film, ami viszont igazi katarzis volt. Ebben a darab végi zenével kísért vonaglás nagy szerepet játszott, de az is, hogy szerintem Anger nem tudta úgy felépíteni a darabot/történetet mint Trier. Angernél sok volt a töltelék a történetben, hogy úgy mondjam, kicsit rövidre zárták a filmhez képest Angelika megpróbáltatásait, így jóval kevesebb lehetõséget kapott Szorcsik arra, hogy megmutassa a tûrést és az alázatot. Kidman jóval többet szenvedett a filmben. Szintén hibás dolog volt Szorcsik sminkje amit mindvégig viselt, ez is hiteltelenítette. Kidman a darab elején szép ruhában és sminkben jelenik meg (ha jól emlékszem) azután viszont végig smink nélkül (a filmhez szükséges minimumtól eltekintve) játszik. Kidmanrõl max. azt hisszük a film elején egyébként hogy õ a maffia szeretõje, itt viszont Szorcsik egy ordas luxusprosti benyomását kelti, és szerintem ez sem volt jó ötlet.

Az egészbõl nekem az jön le, hogy Angernek nagyon tetszett a film, akart belõle csinálni egy nagy durranást, de sajnos, a kevesebb több, ha végig harsány eszközökkel dolgozik, a csattanó nem hat annyira intenzíven mint kellene. Mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább Trier filmjét nézze meg elõször, és esetleg utána Anger darabját (aminek kihagyásával nem veszít sokat), jobban jár.
10/10
ienysiv 2010 jan. 31. - 20:28:36 10/10
A filmet nem láttam,de ez az elõadás nekem az évad legjobb színháza!Legalábbis eddig.Ezek után azt hiszem beállok Anger Zsolt rajongói táborába :))!Pénteken láttam õt Figaróként a Víg nagyszínpadán,most meg ez a rendezés!Nagyon meggyõzõ!
5/10
csuribuksi 2009 nov. 24. - 11:43:24 5/10
A film sokkal jobb, egészen mást vártam. A kezdeti suta moderátorkodás abszolút nem illik a darabba, mint ahogy Szorcsik sem volt hiteles választás a szerepre. Parti Nóra jobbn beleillene!
DReni 2009 okt. 31. - 10:10:52 Előzmény Obránszky Ármin
Szia!
megnézted? milyen volt?
Obránszky Ármin 2009 okt. 05. - 22:53:02 Előzmény morzsa
Én is egészen biztos, h megnézem! Kíváncsi vagyok, h aktualizálja Anger a történetet. Mondjuk, olyan örökérvényû, h a helyszín és az idõpont már LvT filmjében is másodlagos jelentõsséggel bírt, bárhol, bármikor játszódhatott volna. Nem kis feladat, az biztos! Az is érdekes, h vajon az eredeti, minimális díszlethez hasonlóan kopár lesz a színpad képe vagy valami más megközelítéssel rukkolnak elõ.
morzsa 2009 szept. 23. - 16:52:22
ha van valami, amire az idei színházi évadból kíváncsi vagyok, akkor EZ AZ. miylen Grace, mennyire olyan mint a film, és ha nem, zavaró-e, ésatöbbi, ésatöbbi. nagyon nagy reményeket fûzök hozzá.