Színház

Édentől keletre

színmű, magyar, 2010.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

"A legnagyobb rémület, amely egy gyermek szívét marcangolhatja: az, hogy nem szeretik! Nincs ember a világon, aki kisebb-nagyobb mértékben ne érezte volna a visszautasítás gyötrelmét. A mellőzés haragot szül, és a harag valami bűnt a mellőzés megbosszulására, a bűn pedig bűntudattal jár, íme az emberiség története!..." A Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck világhírű regénye Káin és Ábel történetének modern példázata. Magyarországon azonban inkább Elia Kazan 1955-ben készült Oscar-, Golden Globe és Cannes-i nagydíjjal jutalmazott filmje népszerű, melynek főszerepét a fiatalon elhunyt mozilegenda, James Dean alakította. Spiró György, a kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb alakja készített a regényből színpadi változatot az Új Színház társulata számára.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2010. február 26., Újszínház

Stáblista:

Szereplők

Aron (Trask fia)
Abra (Aron menyasszonya)
Charles (Adam testvére)
Kate (Adam felesége)
Lee (kínai szolga)
Tylson doktor
Samuel Hamilton
Will Hamilton (a fia)
Faye (bordélytulajdonos)
Henry Stanton és vidéki seriff

Alkotók

Hozzászólások

gingery 2011 ápr. 13. - 11:04:44
Nagyon elgondolkotató, mély mondanivalójú darab volt a testvéri féltékenységrõl, a családi minták átörökítésérõl, a szeretet utáni vágyakozásról.
Nekem tetszett, hogy a színpad "minimalista" berendezése, így a szereplõkön, az õ érzelmeiken volt a hangsúly. A jelenteket összekötõ gospel részletek még különlegesebb hangulatot idéztek elõ.
7/10
surviver 2010 dec. 13. - 14:08:48 7/10 Előzmény Neyah
Tetszett, de 2x azért nem nézném meg. A sokszor csak imitált részek miatt mélységekig nem sikerült lemenni,ami miatt nem jött létre katarzis.
Engem az összekötõ áriák, skálázások sorozata zavart, a kevesebb több lenne.
Neyah 2010 ápr. 20. - 21:11:14
Nekem már a darab koncepciójával is problémám volt. Megpróbálták az elejétõl a végéig színpadra vinni a történetet, és minél több mindent belesûríteni, ami sajnos a mondanivaló rovására ment csak. A lényeges mondanivaló, a szereplõk érzései elsikkadtak, a katarzis így sajnálatos módon számomra el is maradt. A színészek mintha nem mindig találták volna meg a saját karakterük hangját. A díszlet furcsasága és minimalista volta talán nem lett volna zavaró, ha a nézõ nem érzi annak fájó hiányát. A színészeket fura helyzetbe hozta, hogy kénytelenek voltak sokszor az italt a földön kitölteni, állva inni, majd lehajolni, és visszatenni a poharat a földre, a gazdag madame szalonjában még egy asztalkára sem tellett.
A darab legnagyobb hátránya azonban az volt, hogy döcögött, mint egy -elnézést a kifejezésért, de ez jutott eszembe, ahogy néztem - "botladozó ló". Egyperces jelenetekbõl áll, amikor mindig belecsapnak a lecsóba, játszanak egy percet vagy kettõt, aztán egyszer csak elvágják, és kórus. Mire az ember elkezdené beleélni magát egy-egy jelenetbe, már véget is ér. Számomra a darab ettõl szétesett, a súlypontok nem megfelelõ irányba tolódtak, és egy idõ után unalmassá vált. Sok lábon áll ez az elõadás, de szinte mindegyik lába inogni látszott számomra, de az egyik leggyengébb lánccszemnek a rendezést éreztem. 5/10
dodike 2010 márc. 24. - 23:18:30
Egy elgondolkodtató, magával ragadó történet, melynek fõszerepét Gáspár Sándor zseniálisan játsza, azonban a darab orvosolhatatlan hibája, hogy Szikora János rendezte. Amit rendezõ elronthat, azt el is rontotta. A "színpad használatáról" megemlíteném, hogy a színpad felét egy hatalmas sóder domb foglalja el annak ellenére, hogy a darab szinte teljes egészében beltérben játszódik. A cselekmény szempontjából teljesen irreleváns, visszatetszõ megoldásokban sem volt hiány. Összefoglalva: egy mestermûvet sikerült csupán formabontóvá degradálnia. Gratulálok!
10/10
cabi 2010 márc. 23. - 20:09:09 10/10 Előzmény cabi
Nohh.
Elmentem, megnéztem, döbbentem, visszavágyom. Nagyon tetszett az elõadás, a dramaturgia, a színpad használata. Szóval nagyon kellemes emlékekkel gondolok vissza rá. Jahh, és az egész könyvet feldolgozza, nem "csak" a James Dean-es film utóérzete. Szóval nekem nagyon bejött.
10/10
cabi 2010 febr. 24. - 20:21:27 10/10 Előzmény opalesencia
:) a jegy már megvan, jövõ pénteken megnézem, aztán nyilatkozom. ;) Addig tûkön ülök :)
opalesencia 2010 jan. 29. - 16:19:18
Nagyon kíváncsi vagyok rá.