Színház

Egerek és emberek

előadás, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

George és Lennie együtt vándorolnak tanyáról tanyára, hogy alkalmi munkáik szerény béréből megvalósíthassák álmukat, saját földet vehessenek maguknak. Furcsa párost alkotnak ők ketten a harmincas évek Kaliforniájában. " Ritka eset, hogy két ember együtt vándoroljon. - mondja Slim a darabban - Tudod, milyenek a munkások: jönnek, megkapják az ágyukat, dolgoznak egy hónapig, aztán elmennek egyedül. Sose láttam, hogy valaki törődött volna a másikkal. Nem is tudom, miért. Talán ezen a rongyos világon mindenki fél a másiktól." A nagy gazdasági válságot követően elszegényedett amerikaiak milliói indultak a Salinas folyó völgye felé, abban a reményben, hogy ott talán újrakezdhetik az életük. Magányosak voltak és nincstelenek. Egymás közti kapcsolataikat az ésszerűség jellemezte. A fizikai erő és a józan ész alakította a napszámosok hiarerchikus társadalmát. Egyszerű igazságokban hittek, s azokhoz könyörtelenül ragaszkodtak.

Bizony! Az ember olyan kevéssel beéri. Legyen mit ennie, legyen hol lehajtani a fejét. S a szabadság? Talán csak a ritka álmodozások felelőtlensége. Ennyi a jobb élet reménye! S néha még ezt elviselni is olyan nehéznek tűnik. Mert mennyi esélyünk van a saját álmainkkal szemben egy olyan világban, ahol a legártatlanabb kedv, hangulat is a megszokott, kialakult rend rovására mehet?

Az Egerek és emberek zseniális fényképsorozat egy rég elmúlt korról, a múlt század harmincas éveiből, s egy mára megváltozott vidékről, Kalifornáról. Négy nap története, négy kinagyított pillanatfelvételen. Olyan nagyításban mutatja a világot, melyen a tündérmesék egyszerűsége felismerhető. Csak elhalt gesztusok, megmerevedett arcok, néhány kósza szemvillanás, melyekből az egész folyamatra következtethetünk. Az idő állandó, de mi változunk-e vajon? Felszabadultunk-e azóta? Vannak-e még álmaink? Van-e még valami, amiben reménykedhetünk? Vajon túléljük-e? Vágyunk-e még egy darab föld után?

A(z) Madách Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. november 30., Madách Színház

Stáblista:

Vélemény: