Színház

Egri csillagok

musical, magyar, 2005.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"És most magam esküszöm - harsogta Dobó kigyulladó szemmel, s két ujját a feszületre emelte - esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet! Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kézre nem jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, Ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem állnám..."
(részlet Gárdonyi Géza "Egri csillagok" című regényéből)

Ma már mindenki előtt ismert, hogy Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569 - ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, s szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjaira, s a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára...

Közreműködik az Egri Vitézlő Oskola, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a Kisgöncöl és a Szélkiáltó tánccsoport.

A(z) Egri vár előadása

Bemutató időpontja:

2005. augusztus 5., Egri vár

Stáblista:

Szereplők

Dobó István
Bornemissza Gergely
Cecey Éva
Cecey Péter
Jumurdzsák
Szolimán szultán
Gábor pap
Sárközi
Hegedűs István
Izabella királyné
Török Bálint
török anya

Hozzászólások

10/10
Johann 2012 jún. 08. - 11:48:06 10/10
Tavaly nyáron láttam ezt a szép történelmi musicalt az egri várban, az Agria Nyári Játékok keretein belül. Csodálatos élmény volt, szinte elmondhatatlan. Ezt valóban látni kell! Többedmagammal utaztam ezért a darabért a fõvárosból Egerbe, de voltak közöttünk, akik eleinte kevés bizalommal voltak a darab, vagy éppen a mûfaj iránt. Végül mindenkinek elnyerte a tetszését a mû, mindenkinek a szívéhez szólt, és ez nem csak Gárdonyi érdeme, a színrevitel is kiváló. A kezdetben egyáltalán nem lelkesedõk végül alig gyõztek kellemes csalódásuknak hangot adni!
Azt pedig talán nem is kell külön ecsetelni, mekkora ereje van ezeknek a szavaknak, jeleneteknek az egri vár falai között. Ezt az élményt mindenkinek át kell élni, aki kicsit is fogékony a történelmünk iránt! És ez az a musical, ami nyugodt szívvel ajánlható azoknak is, akik általában nem igazán rajonganak ezért a mûfajért.
(Egyébként nem csak a mi társaságunk utazott le akkor Pestrõl ezért a darabért Egerbe: ugyanazt az elõadást tekintette meg Rákay Philip, a köztelevízió intendánsa is családjával. Jó volt látni õket, szép gyermekei vannak.)
Ha a színészek közül ki kellene emelni valakit - bár szinte vétek, annyira helyén van minden ebben az elõadásban -, Kelemen Csaba Dobója és Tunyogi Péter Jumurdzsákja is telitalálat, ahogy visszagondolok kiváló alakításaikra, kedvem támad újra megnézni a darabot. Szerencsére ugyanis idén nyáron is látható lesz az Egri csillagok, az Agria Nyári Játékoknak köszönhetõen, augusztusban több alkalommal is. Nem tudom, hogy miért nem került fel még mindig a port.hu-ra a Nyári Játékok egyébként igen gazdag programja. Ez sajnálatos, mindenesetre itt lehet tájékozódni: http://www.agrianyarijatekok.hu/agria-nyari-jatekok-2011/
offtopic
DoktoRock 2008 nov. 13. - 18:58:19
2005-ben a kisvárdai DoktoRock Színtársulat játszotta a darabot.

Íme néhány részlet:

http://www.youtube.com/results?search_query=egri+doktorock&search_type=&aq=-1&oq=