Színház

Emma

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Fekete Péter a Kis Emma című Csáth-novella adaptációját első alkalommal 1996-ban Nagy Britanniában mutatta be saját rendezésében. Az angol nyevű bemutató - úgy Cardiffban, mint az Edinburgi Színházi Fesztiválon - kirobbanó sikerre tett szert. Ezt az angol nyelvű előadást a budapesti közönség is láthatta (szintén a Merlin Színházban), de magyarul még soha nem került bemutatásra a mű.
A szabadkai produkció egy egészen más, egyéni, helyspecifukus bemutatója lesz ennek a csáthi víziónak, amelyet igen sokban gazdagítanak a csak részben publikált, "csakszabadkánfellelhető" dokumentumok. Az előadás szövegében, mozgásában és zenéjében is teljesen sajátságos és "testre szabott" változata a Kis Emmának.
Az előadás központi vázát az erőszak gyermekeinkre gyakorolt hatása alkotja. Az elkövetett bűn és az azzal való együttélés lehetősége, a gyermeki vágy és a csáthi beteljesülés viszonya.

A XX. század elején játszódó történet 12-13 éves diákok életét mutatja be, akik játékaikon, csínytevéseiken, barátságaikon át sodródnak egyre mélyebben a számukra determinált végzetes sors felé. Halálhírekkel, kivégzésekkel vannak körülvéve, és egy idő után elkerülhetetlen, hogy maguk is megpróbálják utánozni és kiváltani a halált. Eleinte állatkínzásokkal kísérleteznek, majd egymáson "játsszák" el, míg be nem következik az elkerülhetetlen tragikus végkifejlet.
A gyermekkor, és a kis Emma mindegy narkotikus vízió/emlék ágyazódik Csáth ópiummal átitatott szabadkai szecessziós hangulatú világába.

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. április 20., Békéscsabai Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Huber Ádám
Csáth Géza
Zöldi György
Huber Irma (Ádám húga)
Huber Gábor (Ádám bátyja)
Telkes Mariska
Jausz Péter
Sentei Frigyes

Alkotók

Hozzászólások