Színház

Fej nélküli holttest

színmű, 2 felvonás, magyar, 2016.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Maigret felügyelő először nyomoz magyar színpadon. Korábban hazai színház soha nem tűzött még műsorra a legendás detektívről szóló művet - miközben a világszerte közkedvelt belga író 75 regényében és 28 novellájának kulcsszereplője a nyomozó. A műveket minden nagyobb nyelvre lefordították, többől film is készült.

"Megérteni, nem pedig elítélni!" - ez a felügyelő életbölcsessége. A Fej nélküli holttest története egy Szajna-parti bisztróban játszódik, ahol Maigret és segédje, Lapointe nyomoznak. Gyanúsítottjuk a titokzatos Aline Calas, a tulajdonosnő, akinek váratlanul eltűnt a férje.
Georges Simenont író kortársai nagyon nagyra becsülték a Maigret felügyelős történekért, míg a szerző munkásságának melléktermékének tekintette a krimisorozatát. Valójában nem csak jó bűnügyi történetek ezek, hanem az élet sokszínű gazdagságáról is tudósítanak, akár egy Csehov vagy Maupassant novella. A Fej nélküli holttestben miközben egy gyilkosság feltárása történik, Maigret felügyelő szemén keresztül megismerkedünk a gyanúsítottakkal, egyre mélyebbre jutunk az életükben. Végül már nem is a bűnügy felderítése jelenti a legnagyobb izgalmat, hanem az elkövetők személyének és indítékainak feltárása.

A felügyelő ballonkabátját a Pinceszínházban Kaszás Gergő ölti magára, a segítőjét Szatory Dávid, a titokzatos gyanúsítottjukat, Aline Calas asszonyt Egri Márta formálja majd.

A produkcióban fellép Székely B. Miklós, Hábermann Lívia, Széll Attila és Csákvári Krisztián is, az előadás rendezője Vörös Róbert.

Georges Simenon a XX. század egyik legtermékenyebb írója volt, naponta akár 60-80 oldalt is papírra vetetett, 1,4 milliárd példányt nyomtattak műveiből. Mairget felügyelő összesen 103 művében bukkant fel, először az 1931-ben megjelent Pietr, a lett című regényben, utoljára az 1972-es Maigret és Monsieur Charles-ban. A bűnügyi regényeket minden nagyobb nyelvre lefordítottak, többet meg is filmesítettek közülük.

A szerző fiatal korábban dolgozott a Gazette de Liege nevű újságnál, ami lehetőséget nyújtott számára arra, hogy megismerje a város sötétebb oldalát, beleértve a politikát, a szórakozóhelyeket, az olcsó szállodákat, ugyanakkor bűnügyeket, rendőrségi nyomozásokat is. Eljárt hallgatni Edmond Locard kriminológus rendőrségi technikákról szóló előadásait is. Amikor Párizsba költözött, az éjszakai élete csak tovább fokozódott: prostituáltak, részegség és mulatozás jellemezték. Felfedezte magának a bisztrókat, az olcsó szállókat, a bárokat és az éttermeket, s ami még fontosabb, megismerte az egyszerű dolgozó párizsiakat.

A(z) Pinceszínház előadása

Bemutató időpontja:

2016. május 13., Pinceszínház

Stáblista:

Szereplők

Maigret felügyelő
Lapointe felügyelő
Aline Calas (a bisztrótulajdonos felesége)
Lucette Calas (a lánya)
Antoine Cristin
Dieudonné Pape szállítási ellenőr
Canonge közjegyző

Hozzászólások

10/10
surviver 2017 febr. 10. - 13:17:05 10/10
A Pinceszínház legjobb elõadása évek óta! Fantasztikus alakítások és atmoszférateremtõ hatás!