Színház

Fekete gyöngyök

táncelőadás, 2005.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Honvéd Táncszínház, a Szalai Antal vezette cigányzenekar, a Hegedős Együttes, a romániai Karánsebesi Fúvósok és a Lindri cigánykvartett közös műsora.
A Fekete Gyöngyöket az az alapgondolat hívta életre, hogy érdekes és egyedülálló kísérlet lehet a cigánykultúra különböző stílusú és más-más közegnek, közönségnek szóló rétegeit egymás mellett láttatni, felfedezve a különbözőségeket és összefüggéseket.

Szalai Antal cigányzenekara világhírű művelője annak a különleges zenei kultúrának, amit a magyar és román cigányzenészek már a XIX. században kifejlesztettek és a ma már az egész világ ismeri. A vonósokból, cimbalmosokból és fafúvósokból álló zenekarok saját zenei világukon kívül már több mint másfél évszázada a paraszti táncok kísérői is.

A Lindri Trio leginkább a magyarországi cigányfolklórt képviseli, melynek különleges vonzereje a ritmus és az évszázadokat és sorsokat dalokban, balladákban felidéző emberi énekhang.
A Hegedős Együttes feladatának érzi a sokszínű eredeti magyar hangszeres népzene művelését, hiteles előadását tánckíséretekben és koncertjein. A Honvéd Táncszínház és a koreográfusok a Kárpát-medence cigány táncanyagából válogattak zenekari kíséretes eredeti táncanyagokat és olyan koreográfiákat, melyek személyes alkotói ihletettséggel fogalmazódtak.

Közreműködnek:
Honvéd Együttes Népi Zenekara Szalai Antal vezetőprímással.

A(z) Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) előadása

Stáblista:

Hozzászólások

horvathgabor 2009 febr. 22. - 12:09:55
A "Lindri cigánykvartett", mely néhány sorral késöbb már csak "Lindri trio", nekem inkább duónak tünt :-)

Amúgy az elöadás egyszerüen csodálatos!