Színház

Getto

zenés színmű, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Joshua Sobol az ismert drámaíró és rendező 1939-ben született Tel Avivban. Diplomáját Párizsban szerezte - a Sorbonne-on végzett filozófia szakot. Első darabját 1971-ben mutatták be Haifában, ahol eleinte asszisztensként és drámaíróként, később művészeti vezetőként is dolgozott. Az 1988-ban bemutatott A Jeruzsálem-szindróma című előadás oly mértékű tiltakozást váltott ki, hogy lemondott művészeti igazgatói rangjáról - azóta kizárólag az írásnak szenteli idejét. 1983 és 1989 között írta meg azt a három darabot (Getto, Adam, Underground), amely a Getto triptichont alkotja.
A Getto az 1984-es haifai bemutatója után rövid idő alatt világhírűvé vált, elnyerte a David Harp díjat, ezt követte a Peter Zadek által rendezett híres német előadás, amelyet az év legjobb külföldi darabjának választottak. Azóta több mint húsz nyelvre fordították le, és nagy sikerrel játsszák a világ minden részén. A darab 1944-ben játszódik a vilniusi gettóban, ahol - feltételezés és a dokumentumok szerint is - működött valamiféle színház.
"Minden akkor kezdődött, mikor egy barátom javasolta, írjak egy rövid forgatókönyvet a II. világháború idején az Európában működő zsidó ifjúsági szervezetek tevékenységéről... a vilniusi gettó kapcsán rábukkantam a jelmondatra: "Egyetlen színház sem temető. Tehát kellett színháznak működnie a vilniusi gettóban." ... írja a szerző.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. október 8., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások