Színház

Három nővér

előadás, magyar, 2017.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Csehov Három nővér klasszikusát április 8.-án mutatja be a Maladype Színház Balázs Zoltán látomásos rendezésében. Az újításairól ismert színház nagysikerű Platonov előadása után ismét egy Csehov mű feldolgozásán keresztül intéz rohamot a hagyományok ellen. Az előadást a darab alkotói Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező emlékének ajánlja.
A Maladype variabilitással való játékos kísérletezéseinek (Leonce és Léna, Übü király, Platonov, Tojáséj és Stílusgyakorlatok) újabb állomásán, a készülő Három nővér előadás is számít a nézői elme kreatív aktivitására: a drámai szöveget "képekre bontva", a jelenetek mindegyikét különböző stílusú - a klasszikusoktól a kortársakig terjedő skálán -, magyar és külföldi festők, képzőművészek stílusában valósítják meg a társulat ebben a játékstílusban már érvényes, sikeres előtanulmányokkal rendelkező színészei.
"A festészet, mint felfedező út" metaforájára épülő rendezői koncepció azáltal nyújt különleges színházi élményt a közönségnek, hogy a dráma során a szemünk előtt megfestődő "kép-játék" a szereplők lelki folyamatainak fázisrajzait is mutatja be. Prozorov-testvérek hagyomány és modernség között kifeszülő érzéki története gazdag jelentéstartalommal kapcsolódik össze a festészeti stílusok és korszakok meghatározó témáival (mágikus és mindenható álmok, melankólia és magány, az új emberábrázolás és eszménykép, a test mint médium , természet, fény, mozgás és technológia, cselekvési formák, az emlékezet nyomai, intimitás és nyilvánosság,) és fogalmaival valamint merészen játszik a szereplők térben és időben történő festői - transzformációival! A rafináltan változatos látványvilágra épülő előadás bátran, merészen integrálja a csehovi kompozíció keretei közé a meghatározó festői korszakok a reneszánsztól napjainkig (street art)-, emblematikus alkotóit: Boticelli, Van Eyck, Caravaggio, Rembrandt stb.
Az ellentétes, több irányú metamorfózis sajátos dramaturgiájának (hétköznapiból absztrakt/elvontból konkrét) felderítését képzőművészet rajongók és színházszeretők egyaránt élvezhetik.

A(z) Maladype Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. április 8., Maladype Színház

Stáblista:

Szereplők

Prozorov, Andrej Szergejevics
Tuzenbach, Nyikolaj Lvovics
Kuligin, Fjodor Iljics, gimnáziumi tanás, Mása férje
Szoljonij, Vszilij Vasziljevics
Versinyin, Alexandr Ignatyevics, alezredes, ütegparancsnok
Csebutikin, Ivan Romanics
Ferapont, öreg szolga az elöljáróságon

Hozzászólások