Színház

Inspiráció - Kísérletezők estje

táncelőadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Inspiráció program indításakor az volt a Műhely Alapítvány fő célja, hogy a magyar kortárs táncéletben megjelenő együtteseknek, alkotóknak lehetőséget teremtsen arra, hogy bemutassák új ötleteiket, műveiket. A cél máig változatlan: fellépési lehetőség biztosítása, kísérletezés, különböző művészeti ágak együttműködésének elősegítése, valamint olyan alkotók felfedezése és bemutatása, akik a jövőben fontos szerepet játszhatnak a hazai előadó művészetben. Az idei Inspiráció, az első olyan alkalom, amikor az összes darab nemzetközi együttműködések eredményeképpen született meg.

Zambrzycki Ádám/Kevin Turner (UK): Crossfade
Két különböző világképpel, kulturális háttérrel és tapasztalatokkal rendelkező fiatal alkotó dolgozott együtt, 5 héten át 2007 nyarán, Bécsben, DanceWEB ösztöndíjasként. A bécsi találkozásukból egy kísérleti tánc-film született, Arsenal 19 címmel, a közös munkát folytatva ez az alapötlet fejlődött tovább az esteken látható táncelőadássá. "Vajon mitől függ, hogy az információáramlás sűrűjében egy találkozás termékennyé, értékessé válik, vagy esetleg még magányosabbá tesz minket?"

Molnár Csaba/Marco Torrice (I): Három etűd
Napjaink egyik legizgalmasabb koreográfusa Anne Teresa De Keersmaeker alapította Európa vezető tánciskoláját a brüsszeli P.A.R.T.S.-ot (Performing Arts Research and Training Studios). Molnár Csaba 2006 szeptemberétől tanulója az iskolának, itt találkozott olasz alkotótársával, Marco Torrice-szal. Duettjük alapja a P.A.R.T.S. egyik kompozíciós workshopján kezdett kutatásuk, közös munkájuk, melyet olyan zeneszerzői módszerek és zeneművek inspiráltak, ahol a fizikai események alakulnak át különleges zenei élménnyé.

MU Terminal/Riina Saastamoinen (FIN): Rushes
A Rushes olyan, mint egy tánc- és videórészekből álló puzzle, ahol a különálló daraboknak kapcsolódniuk kell egymáshoz, ahhoz, hogy a végén egy egységes kép születhessen meg. A darab egy vendég residency eredménye, ahol az alkotó a kísérletező jellegű koreográfiát, a kaleidoszkópikus mozgásokat impresszív videóképekkel egészítette ki. A MU Terminal fiatal táncosaival dolgozott Riina Saastamoinen, aki a rotterdami táncakadémián tanult klasszikus balettet és modern táncot, majd a P.A.R.T.S-ban eltöltött évek után dolgozott Robert Wilson-nal, Jan Fabre-val, Thierry De Mey-jel és koreografált Erna Omarsdottir-ral. 2005-től a brüsszeli Galothar Társulat/Andy Deneys munkatársa.
Koreográfus: Riina Saastamoinen

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2008. február 1., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások