Színház

Inversedance - Fodor Zoltán Társulat: Bezzeg az én anyám…/Black Box Dance Company (DK): NO SEX - a world of gender

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Inversedance - Fodor Zoltán Társulat: Bezzeg az én anyám…

„Talán mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy mitől, hogyan váltunk olyan emberré, amilyenek most vagyunk. Miért reagálunk úgy dolgokra, helyzetekre, ahogy éppen reagálunk? Mi határozza meg gondolkodásunkat, mindennapi cselekedeteinket, rutinunkat.
A kérdés megválaszolása, vagy egyáltalán boncolgatása sokkal mélyebb és összetettebb, mint amit pár sorban, vagy egy 20-25 perces darabban meg lehet tenni. De az biztos, hogy legelső élményünk, kapcsolatunk az édesanyánk. Már az anyaméhben érzékeljük őt, félelmeit, érzéseit, már ezekkel a tapasztalatokkal születünk meg, és ahogy fejlődünk egyre több és több rakódik ránk másokból. A kérdés tehát, hogy, ebben a nagy kavalkádban hol kezdődök Én. Amíg ezt az Én-t nem találjuk, nem is tudjuk tudatosan irányítani az életünket, mások mögé bújunk, mások által akarunk kiteljesedni.
A szeretet mögé rejtett elnyomás sokszor generációról generációra öröklődik, és észre sem vesszük, mikor válunk elnyomottból elnyomóvá.”

Koreográfus: Balkányi Kitty
Zene: Gergely Attila, montázs
Fényterv: Fodor Zoltán
Előadja: az Inversedance Társulat táncművészei és meghívott vendégei

Black Box Dance Company (DK): NO SEX - a world of gender

Koreográfus: Jason Mabana

Táncolják: Black Box Dance Company

A „NO SEX – NemVilág" című táncelőadás a saját magunk és a társadalom által előírt szexualitást és nemet érintő elvárásokra összpontosít. A helyszín egy doboz, melyben 4 test – 4 teremtmény – 4 ember – 4 egyén indul útnak, melynek során túlzóan, feltűnően, de elfogadóan szállnak szembe a nemet és szexualitást illető előírásokkal. Egyszerre egyesültek és szétesettek. Zavarodottak, szerelmesek, vagy éppen nem azok. Harci precizitással ugyan, de a hagyomány áramlásán haladnak, hogy végezetül kiússzanak az őket körülvevő káoszból, ám reménytelenül, hisz talán sosem lehetnek újra szabadok. A mű olyan ellentétekre épít, mint a zárkózottság és a nyitottság, a tökéletesség és a tökéletlenség kettőse, ezzel elérve a normatívák megkérdőjelezését. Ezen szerkezet segítségével megfogalmaz aktuális következtetéseket arról, hogy mi számít „divatosnak" a szerelem kapcsán, lényegében azt, hogy mit jelent férfinek és nőnek lenni.

Jason Mabana különleges koreográfiai nyelvének köszönhetően, a táncosok megtalálták a helyüket a műben. A darab a koreográfus, a táncosok és a művészi csapat közös együttműködésének eredménye.

Zene: Christian Tronhjem
Jelmezek: Åsa Gjerstad
Fényterv: Eirik Lie Hegre
Díszlettervező: Aske Skovsted Jensen

A(z) Inversedance - Fodor Zoltán Társulata előadása

Hozzászólások