Színház

Íphigeneia Tauriszban

opera, 2014.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Tauriszi hajnal Diána ligetében. A tenger felől egyre erősödő vihar közeleg. Íphigeneia és a többi görög papnő hatalmas mennydörgés, villámlás, felhőszakadás és jégeső közepette fohászkodnak az istenekhez, hogy ők, a bűntelenek megmeneküljenek a csapásoktól. A vihar lecsendesül, ám Íphigeneia lelke továbbra is feldúlt. Éjjel álmot látott: anyja, Klütaimnésztra megölte férjét, Agamamnónt, hogy lányukért bosszút álljon; Íphigeneia öccse, Oresztész pedig szintén a borzalmas halálba hullt. Ha igaz, amit az álom jósol, úgy utolsó reményük, Oresztész is elveszett, és senki sem menti meg őket attól, hogy a szkíták végül feláldozzák őket.

Hallani is a barbárok távoli hangját: idegeneket akarnak az isteneknek áldozni. Thoász, a szkíták királya hozza a hírt: a vihar egy görög hajót sodort a partra. Küzdelem után a görög legénység elmenekült, a görög vezérek azonban foglyul estek: nekik most Íphigeneia kezétől kell meghalniuk. A lány nem hajlandó embert ölni, és úgy véli, Diána nem kívánja, hogy a barbárok vérrel áldozzanak neki. Thoász azonban hajthatatlan: álmában megjelentek neki a sértett istenek, és halállal fenyegették, ha nem vezekel bűneiért, és elszalaszt egyetlen áldozatot is.

"A vér elmos minden vétket,
A vér csillapítja a bosszú tüzét,
Az istenek vért akarnak,
A vér csillapítja dühüket."
(...)

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2014. június 22., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
jooasszony 2014 júl. 08. - 13:07:02 10/10 Előzmény Edmond Dantes
Nagyon sallangmentes rendezés, érthetõ és nagyon emberi a történet. Szerintem Alföldinek ez az egyik legsikerültebb munkája.
Edmond Dantes 2014 júl. 07. - 10:32:20 Előzmény jooasszony
Milyen a rendezés? Mert Alföldi megjelenése az Operában, "persze" megtöltötte a netet ilyen-olyan kommentekkel és kommentelõkkel...Én még nem láttam, de ebben az esetben: kevesek által ismert, Mozart-elõtti=ritkán játszott, kis körnek szóló mûrõl lévén szó, szerintem a színpadra állítás fontos vonzó vagy taszító erõ lehet.
10/10
jooasszony 2014 jún. 22. - 22:58:34 10/10
Ezzel a Gluck operával ritkán találkozunk, pedig szép ívû áriái feledhetetlenek. Egyik kedvencem Maria Callas 1957-ben rögzített Iphigeniája. Születésekor sem volt igazán sokat játszott opera, csak Strauss merész átirata hozta el az igazi sikert. Wierdl Eszter drámaisága nagyon meggyõzõ, Megyesi Zoltán és Haja Zsolt fantasztikusan alakítja a két barátot. Minden szereplõ szépen énekel, a zenekar ismét hibátlan......Csodaszép elõadás, kifejezõ játék és gyönyörû hangok.