Színház

Kabaré

előadás, magyar, 1999.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az előadást a 20-as 30-as évek német kabarédalai inspirálták, de mégsem szokványos kabarét mutat be Bozsik Yvette a Kamrában. A szöveget nem használó előadás alcíme - elvágyódás két részben - a koreográfus-rendezőnek abból a törekvéséből született, hogy elszakadva fárasztó és kiábrándító valóságunktól, közönségét magával ragadja egy egészen másfajta valóságba, egy költői, szürreális vízióba.
Az előadás első része nappal, egy furcsa tárgyakkal teli szobában játszódik - férfi-szoba, férfi-lét. A díszletet Magritte-képek ihlették, és a 30-as évek német dalai adják a zenei kíséretet, a feminin édességgel éneklő Max Raabe és a férfiasan fanyar Marlene Dietrich hangján. A különleges, elrajzolt századeleji és valahogy mégis korokon kívüli hangulatban groteszk, humoros jelenetek sora zajlik.
A második részben kitágul a tér, kitágul a világ, éjszaka van, a szereplők a csillagos ég alatt állnak. Ez a rész drámaibb és szomorkásabb mint az első, s itt felemelkedhetünk egy másik, varázslatos régióba. Ennek a résznek a zene a központi témája, a zene és a tánc esszenciális kapcsolatát jelenítik meg az ezúttal zenészeket alakító színészek és táncosok, Csajkovszkij ötödik szimfóniájának Andante Cantabile tételeinek hangjára.

A(z) Bozsik Yvette Társulat előadása

Bemutató időpontja:

1998. december 31., Bozsik Yvette Társulat

Stáblista:

Hozzászólások