Színház

Kék Párduc

performance, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Kék Párduc egy ügyetlen, csetlő-botló, balek, budapesti nyomozó hiperpontos nyomozásának stációit mutatja be. A darab egyfajta "rádiójáték", amelyben a zörejeket és a hangaláfestéseket filmvetítéssel vegyített élőképek sora egészíti ki.

A Kék Párduc az expanded cinema, egy a hatvanas években indult irányzat technikai és vizuális tárházával garázdálkodik, újraértelmezve azt a hang, a kép és csend sajátos ritmusban történő váltakozásával. A darab megpróbálja a nézőt kirántani a jelenből, éber, friss állapotba helyezve. "Ismét gyerekek vagyunk, ahol a látás, kísérletezés, játék, tanulás határai elmosódnak és meghökkentő tapasztalássá válik minden" (az alkotók)

A Karkade Company egy változó összetételű, kísérleti performansz társulat, amely 2013-ben alakult. Munkáikban képzőművészeti és a mozgásszínházi elemeket keresztez. Minimális elemekből valami komplexet alkotni, építeni, a tér fogalmát boncolgatva - hangzik a küldetésük. A Karkade különböző együttműködések sorozata, ennek eredményeként minden alkalommal valami korábban ismeretlen születik a csoport kezei között. A társulat lapját Dorsánszki Adrienn és Révész László László képzőművészek alkotják. Révész László László festő és animációs filmművész, aki közel 30 éve foglalkozik performansszal (többek között a kasseli Documenta 8 művészeként), alakítja látványvilágát, írja és rendezi a Karkade darabjait. A társulat megálmodója Dorsánszki Adrienn, aki a festészetében megjelenő tér és idő kapcsolatát és annak érzékelését emeli át a performansz világába.

A Karkade rendszeresen dolgozik együtt a Kabolo Mozgásművészeti Műhellyel és annak fiatal artista növendékeivel, amelynek 13 diákja lép fel a Kék Párducban. Az akrobaták koncentrációja, a testi energiák megnyilvánulása és az attrakciók előtti fókuszált jelenlét képezi a darabok dramaturgiájának alapját. A Karkade két alapítója a diákokkal történő munkát nagy kihívásnak és inspiratívnak tartja.

A társulat zenei világát a Bordeauxban élő spanyol zeneszerző Rafael Bernabeu alakítja, aki jelen darab zenéjéhez elmondása szerint sokat inspirálódott Badalamenti világából, és különösen a Twin Peacks-hez írt zenéjéből.

A(z) Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) előadása

Stáblista:

Hozzászólások