Színház

Keleti rapszódia

táncelőadás, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Astana Ballet egyedülálló társulata utánozhatatlan stílust hozott létre a klasszikus hagyományok, valamint a néptánc és a kortárs tánc legújabb irányzatainak ötvözésével.
A műfaj hagyományaihoz hűen az Astana Ballet a klasszikus balett három stílusirányzatát ápolja és fejleszti folyamatosan. A hagyományok őrzése és népszerűsítése mellett modern irányzatokat kíván megteremteni a nemzeti koreográfia keretében, valamint együttműködik a vezető hazai és külföldi balettmesterekkel és koreográfusokkal.

A társulat tagjai a Szeleznyevről elnevezett Almati Balettintézetben végzett rendkívül tehetséges, számos táncstílusban jártas művészek. Repertoárjukon több mint 50 előadás szerepel, köztük a világ népeinek legszebb kulturális hagyományaira épülő darabok, valamint tánckompozíciók, miniatűrök és a nagy klasszikus szerzők remekművei.

A társulat olyan vezető hazai és külföldi koreográfusok segítségével tökéletesíti előadó- és táncművészetét, mint Gulzsan Tutkibajeva, Nagyezsda Kalinyina, Szergej Vancov, Alila Aliseva, Ajgul Tati, Alexandra Chaj, Mukaram Abubahrijeva, Paul Gordon Emerson, Patrick de Lacroix, Asanga Damask, Arman Nurmahamatulij, Kadir Muminov, Çetin Akdeniz. A fiatal táncosok Zuhra Asztankova és Zaure Umbetkulova balettmesternők keze alatt kemény munkával és a társulat iránti teljes odaadással csiszolják tánctudásukat.

A művészi ábrázolásmód egyik legfontosabb eszköze a jelmez. Kairulla Abisev, Altinaj Aliseva és Muszlim Zsumagalijev jelmeztervezők ennek szellemében álmodták meg és készítették el a csodálatosan csillogó eredeti ruhadarabokat.

Az érdekes és kreatív előadásokat bemutató Astana Ballet napjainkban igen népszerű a különböző korosztályok körében. Produkcióik otthon és külföldön egyaránt nagy sikert aratnak, ami erősíti hazájuk, a gazdag kultúrával és hagyományokkal rendelkező Kazahsztán imázsát.

2013 novemberében a Kínában megrendezett Kazah Kulturális Napok alkalmából az Astana Ballet az ország legjobb koncerttermeiben lépett fel. Idén a társulat a köztársaság városaiban turnézott. A következő lépés az európai turné.

Mindezek mellett a társulat részt vesz számos jelentős hazai és külföldi eseményen, amivel az ország fiatal fővárosa, Asztana hírnevét öregbíti.

A(z) Müpa előadása

Hozzászólások