Színház

Kína néptánckincse

táncelőadás, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egzotikus kínai tánc show


Január 26-30. között a Beijing Dance Academy táncosai három helyszínen, Budapesten, Miskolcon és Pécsen mutatják be azt a tradicionális kínai népzenét és néptáncot, amely nemcsak megtestesíti az örökséget és napjaink fejlődését, de a különböző etnikai tartományok jellegzetességeit is tükrözi.

A Kínai Népművészet és Néptánc Tanszéke a Pekingi Táncakadémiához (Beijing Dance Academy) tartozik, és államilag elismert, alap- és mesterszakos táncművészeti programokat kínál. A programok fő célja, hogy kulturális téren kiváló táncosokat és kutatókat neveljen ki. Jelenleg 240-nél is több diploma előtt álló hallgató, és több mint 60 már diplomás diák tanul az akadémián.

Ez a csoport olyan, tradicionális kínai népzenét és néptáncot ad elő mesterien, amely nemcsak megtestesíti az örökséget és napjaink fejlődését, de a különböző etnikai tartományok jellegzetességeit is tükrözi. A tizenkét tradicionális népzene és néptánc Hszincsiangból, Kína északkeleti részéből, Csinghajból, Jünnanból, Belső-Mongóliából és Kuangtungból van, ahol számos népcsoport él. Ezek közé tartozik a han, a tibeti, a mongol, az ujgur, a miao, a dai, a koreai, a Ji, a kazah, stb. A közönség rövid idő alatt megismerheti a leginkább egzotikus testbeszédet.

A tanszék tagjai sok városba látogattak el, ahol segítséget kértek a helyi művészektől. A diákok megtanulták a jellegzetes néptáncokat, népdalokat, az ütős hangszereken előadott zenét, meghallgatták a tánccal kapcsolatos, népi történeteket és legendákat, és megismerték a különböző régiók kultúráját. A népdalok közül néhányat színészek adnak elő és énekelnek. A közönség a rusztikus és szépen feldíszített színpadon az összes etnikai kisebbség népzenéjét és néptáncát megismerheti, minek révén megtapasztalja, hogy milyen hatalmas forrásai vannak a kínai népzenének és néptáncnak.

Egyes táncokat betanították / Some pieces instructed by Fu Yang, Su Xuebing, Li Qing, Deng Lili, Chi Dongdong

Koreográfusok / Choreographed by Tieliman?Kade?er, Qin Litong, Lv Siyan, Wang Yuge, Li Weiyue, Li Lulu, Cui Hexuan, He Yating, Huang Xuechun, Zhu Lv, Chi Dongdong

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Hozzászólások