Színház

Küklopsz-projekt

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Janus Egyetemi Színház évek óta tervezi egy modern utcaszínházi szatírjáték létrehozását, amely a régió egyedülálló kulturális tradícióin, jelesül a valódi antik-pogány tradíciókból táplálkozó busó hagyományon alapul. A tartalmi és vizuális-zenei koncepció 2009-ben alakult ki, 2010 elejétől pedig sorra testet öltenek a produkció művészi elemei. Az előadást megelőző hetekben több utcai megmozdulás hivatott felkelteni a produkció iránti érdeklődést: busójárás a belvárosban, Odüsszeusz csapatának megérkezése és a hajó romjainak bevontatása a belvárosba, szatírtáncok a köztereken, monitorfalas vetítés, húsfőzés kis bográcsokban (andros a'la Sicilia). Az összes elemet magában foglaló előadást a Cirkusz- és Utcaszínházi Fesztivál keretében mutatja be a társulat.

A kábelsivatagban egy összecsukott, monitorszemű Polüphemos-báb, a Küklopsz, aki/ami/ az adott időben, mint egy transzformer nyílik szét és emelkedik az előadás fölé, kezei, lábai a Bionicle éles-fémes, emberre veszélyes amorf idomaiból épülő antropomorf "izék". Füst, tűz és pirotechnikai elemek kelnek életre az öt méter magas rém mozdulataira. A küklopsz szolgái, a szatírok önmaguk keltette zaj-hulladék ritmusával szabják meg az előadás ütemét. A küklopsz megeszi az embert - igen, az egész estés projektet felvezető, bográcsokban rotyogó hús innen való.

Az előadásból tehát kiderül: az ember mégsem az, amit megeszik: bábu, médiatranszformer, agyzabáló, szatírrabló-túszszedő, akinek még a szeme sem jól álló, de azt majd az előző napok során bevontatott fadarabokból hegyezett karóval ígéretük szerint jól kinyomják a JESZ színészei. Az egyetemi színház nem titkolja: ez lesz az első hivatalos szatírkodás a belvárosban, és minél több a szatír, és minél nagyobb van neki, kivételesen annál jobb!

Így látjuk a tereket - ez az egyik fontos üzenete az utcaszínháznak, képviselőinek mindig az adott városban, annak is egy-egy meghatározott részét kell belaknia. A rangos nemzetközi mezőnyben mindenképpen színes produkciónak ígérkezik a JESZ performansza, akik az egyetlenek az itt fellépők közül, akik igazán saját pályán játszhatnak.

A(z) Janus Egyetemi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. július 21., Janus Egyetemi Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások