Színház

La Mancha lovagja

zenés színmű, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A 30 évvel ezelőtti világjobbító szándékú egerszegi színházalapítók küzdését és bízva bízását idézi meg Dale Wasserman zenés drámájának emblematikus főhőse: jobb sors utáni vágyunknak, teremtő képzeletünk szárnyalásának a csillagos ég sem szabhat határt.
A musical főhősét, a négyszáz évvel ezelőtt élt Miguel de Cervantes írót nagyon elszomorítja, hogy a világ nem úgy működik, ahogyan kellene. Regényt ír a társadalmi visszásságokról, melyben a főhős, Alonso Quijana kóbor lovag módjára útra kel, hogy igazságot tegyen.
A Hatalom négy évszázaddal ezelőtt sem tűrte a bírálatot, ezért az inkvizíció börtönébe vettette az írót - korunk művészének alteregóját. Cervantes a rabok szórakoztatására felölti a Búsképű Lovag maszkját-jelmezét, hogy rögtönzött színielőadásban újrajátsszák a szélmalomharcos Don Quijote lovag szörnyűséges kalandjait és gyönyörűséges halálát. Cervantes - mielőtt az inkvizíció bírósága elé viszik, hogy felbújtó eszméiért feleljen - ebben a "próbaperben" szeretné meggyőzni rabtársait arról, hogy "az életet nem olyannak kell elfogadni amilyen, hanem amilyen lehetne".

A Don Quijote bőrébe bújt Cervantes "hivatásos álmodozóként" dalban fogalmazza meg a mindenkori művész "itt" (Magyarországon) is és "most" (2012-ben) is érvényes hitvallását: a legreménytelenebbnek tűnő egzisztenciális-emberi-társadalmi helyzetben is küzdeni egy szebb, jobb, élhetőbb világért, mert az emberi létnek értelmet "e küzdés maga" ad. (Pinczés István, rendező)

A(z) Hevesi Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. december 14., Hevesi Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Cervantes (Don Quijote)
Szolga (Sancho Panza)
Herceg (Dr. Carrasco és Tükörlovag)
Kormányzó (Fogadós)
Gyilkos (Borbély)
Az inkvizíció századosa
Tolvaj (Pedro, az öszvérhajcsárok vezére)
Gitáros (Anselmo, öszvérhajcsár)
Házvezetőnő
Antónia (unokahúg)
Juanita (a fogadósné)
Juan (öszvérhajcsár)
Paco (öszvérhajcsár)
Tenorio (öszvérhajcsár)
Francisco (öszvérhajcsár)
Miguel (öszvérhajcsár)
José (a legkisebb öszvérhajcsár)
Az inkvizíció katonái

Alkotók

Hozzászólások