Színház

Leánykérés

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház 1993 óta működik, köztudottan nehéz körülmények között. Sajátos játékstílusuk, darabfelfogásuk üdítő szín a hazai teátrumok deszkáin. Csehov: Leánykérés című egyfelvonásosában egyaránt megtalálhatók a vásári komédiák, a commédia dell arte poénjai és a mímusjátékok elemei. A szereplők elképesztő gazdagságú színészi eszköztáráról tesznek tanúbizonyságot.

A második részben a japán Bugeiza Gekidan előadásában láthatjuk ugyanazt a komédiát - egészen másként.

Az előadás - a második világháború utáni japán színházi gyakorlatnak megfelelően - "japanizált" formában, japán szerepnevekkel került színre mintegy negyven évvel ezelőtt, és azóta folyamatosan repertoáron maradt (természetesen a színészek közben cserélődtek). Alacsony japán teázó asztal mellett tatamin és ülőpárnán térdelve veszekszik a gyönyörű kimonót viselő, korosodó japán lány a kérőként szintén hagyományosan japán ünnepi viseletben feszítő szomszéd földbirtokossal a Bivalyrét tulajdonjogán és a Csípdmeg nevű vadászkutya képességein.

A Bungeiza Gekidan japán színházi társulatot mintegy hatvan évvel ezelőtt, közvetlenül a második világháború után alapították Tojama városban, ahol jelenleg is működik. Az együttes ún. "közösségi színház", európai fogalmak szerint talán a félprofesszionális társulat meghatározás fedi leginkább ezt a működési formát. Műsortervük igen változatos: játsszák a teljes Csehov-tetralógiát, Ibsen, Brecht műveket, a Carmina Burána táncszínházi változatát, de Ionesco abszurdjait, Becket Godot-ra várva című ősabszurdját, amerikai mintára készült japán musicaleket, mese- és táncjátékokat is. Örkény Tóték című tragikomédiájával és Szép Ernő Májusával Magyarországon is turnéztak - Budapesten a Thália Színházban játszottak mintegy húsz évvel ezelőtt -, bemutatták Füst Milán A zongora című művét is. Előadásaikkal az utóbbi negyedszázadban külfödi turnékra és fesztiválokra is meghívást kaptak: az együttes eddig a világ 5 kontinensén, 17 ország 30 városában, 56 alkalommal vendégszerepelt.

A társulat vezetője, Koizumi Hirosi 46 alkalommal járt hazánkban, több alkalommal rendezett a debreceni Csokonai Színházban (Kinosita Dzsundzsi: Hétalvó, A félnótás legény, A selyemtollú kócsag című színműveit rendezte). A japán-magyar színházi kapcsolatok ápolásáért korábban Csokonai-díjjal tüntették ki, megkapta a Milleniumi Ezüst Medál Kitüntetést, legutóbb pedig a Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozták neki

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. május 3., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Csubakov (földbortokos)
Natalja Sztyepanovna (a lánya)
Ivan Vesziljevics Lomov
Banszuke (földbirtokos)
Tomie (a lánya)
Tobikicsi (kérő)

Hozzászólások