Színház

Liliom

előadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Képes-e változni, jóvá lenni az ember, vagy élete előre meghatározott mederben folyik le, s rabja marad gyarlóságainak? Vagy kérdezhetünk a vég felől is: az a fontos, hogy miképp hal az ember, vagy inkább az, hogy úgy élt-e, ahogy kellett volna.

Molnár Ferenc 1909-ben bemutatott - és számára sikert hozó - darabja, a Liliom kapcsán is fölvetődhetnek ezek a kérdések. Pedig első látásra a Liliom talán csak egy érző szívű hintáslegény és a belé első látásra szerelmes cselédlány meghatóan szentimentális története. A darab két része két külön világ: az egyik élénk lenyomata a századfordulós nagyváros hátsó udvarának, cseléd- és kistisztviselői világának, illetve a vásári komédiás létnek, a másik a maga szürrealitásával világít rá az emberi lét lényegi kérdéseire. Ekkor, tizenhat évvel halála után visszatérhet a földre az életében nyomorult kiscselédeken élősködő ligeti csavargó, Liliom. Küldetése van, azért jön, hogy megsimogathassa gyermekét?

Kovács Frigyes rendező meglátása szerint a Liliom című előadás rólunk és nekünk szól, akik a szeretethiánytól elvadultunk, akik reménytelenül keressük a szerelmet, és ha megtaláljuk, elijedünk tőle, mert nem tudjuk nevén nevezni sem az állapotot, sem a másik embert.

A(z) Soproni Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. március 5., Soproni Petőfi Színház

Stáblista:

Szereplők

Ficsúr / Esztergályos
Hollunderné / Fogalmazó
Muskátné
Rendőrkapitány
Linzmann / Dr. Reich
Berkovics, rendőr

Hozzászólások