Színház

Madarak

előadás, 2019.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Katona Imre

Mottó: „A levegő nem rés, hanem erős bástya.”

Arisztophanész, az ókori komédiaszerző Madarak című művének hatására írta Katona Imre a hetvenes évek egyik emlékezetes darabját. Az Egyetemi Színpadon tartott bemutató annak idején szenzációt keltett. Nem ok nélkül, hiszen egy fiatalokból álló csapat megpróbálta kimondani azt, amiről még csak szót ejteni sem lehetett. Amit vállaltak, azt sikerrel meg is tették, hiszen a cenzúrával és a szakadatlan megfigyeléssel dacolva csaknem egy évig futott a darab (a cinkos közönség örömére), míg végül betiltásrakerült. Lázadás volt ez, a pártállammal szembeni szokatlan és vakmerő gesztus. Játék a tűzzel, incselkedés a veszéllyel. Fonákjára fordított közmondások és szójátékok özöne alkotja a
párbeszédeket. A verbális tűzijáték a cirkuszi porond keretei között nyer megvalósulást. A játék összes szereplője bohóc, akik egy olyan típustörténetet jelenítenek meg, melyet a tévelygő emberiség bármikor megismételhet.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2019. március 1., Újszínház

Stáblista:

Hozzászólások

mzperx60 2020 okt. 21. - 17:08:51
A kb. 80 személyes nézőtéren voltunk 14-en. Igaz, a Fradi a Barcelonával játszott. De a lényeg. Elképzelhető, hogy a 70-es években ez egy menő darab volt a burkolt szókimondása miatt, de mára már aktualitását vesztette. A színészek előtt le a kalappal, hogy ilyen kevés néző előtt is profi módon vitték a darabot. Maga a mű viszont már unalmas. Nem beszélve, hogy a beígért szólások, közmondások nagy többségében nem voltak a fonákjára fordítva. Egy kicsit, mintha hajazott volna Ionesco műveire, de igazából a meg se közelítette. Senki nem veszít semmit, ha kihagyja.