Színház

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes

előadás

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A Magyar Állami Népi Együttes a szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét és izgalmát bemutató produkciója népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel. A nézők az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a hótündérek hajnali hóvarázslásától, a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú, mágikus ételek elkészítésén át egészen a karácsonyfa-állítás és -díszítés meghitt ceremóniájáig.
A megbokrosodott szánhúzó lovak, a fergeteges hógolyócsaták, párválasztó korcsolyatáncok a humort sem nélkülözve készítik elő a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátékát, a betlehemezést, amely az előadás végére összegyűjti a mesés utazás valamennyi résztvevőjét, hogy együtt élhessék át Isten fia megtestesülésének, a Megváltó világra jöttének őszinte örömét. 
A Magyar Állami Népi Együttes hét képben megfogalmazott adventi táncjátéka (Hótündérek tánca; Csusszan a szánkó; HTT - Hóemberek Titkos Találkozója; Csilingelő lovas szán; Süssünk, süssünk valamit; Szabad-e bejönni ide betlehemmel?; Jaj, de szép a karácsonyfa) igazi ünnepi hangulatot teremt, közel hozza a karácsony titkát, felidézi a várakozás gyermeki örömét. Az előadást családoknak ajánljuk.

Közreműködik: a Budapesti Énekes Iskola Kórusa (művészeti vezető: Bubnó Tamás, Mezei János)

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
JaniKrause 2023 dec. 17. - 16:00:35 10/10
Ez zseniális. Tegnap délelőtt 11-kor volt az előadás, de még ma is a hatása alatt vagyok
9/10
vikunyka 2018 dec. 28. - 12:04:15 9/10
Sikerült tökéletes egyensúlyba hozni a hagyományőrzést és a modernitást, a csodavárást és humort. Nagyon tetszett, hogy a különböző képek keretbe voltak rendezve, a táncok történetbe voltak foglalva. Gyönyörűek voltak a jelmezek és a díszlet. A kórus igazi angyalokként volt a színen. A leírás szerint családoknak ajánlják, de a közönség túlnyomó része gyerek nélkül volt. Valóban korcsoporttól függetlenül mindenkit karácsonyi hangulatba varázsolt az előadás.