Színház

Mario és a varázsló / A kékszakállú herceg vára

opera, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A megújult Erkel Színház kettős premierrel indít, november 9-én mutatják be Vajda János Thomas Mann elbeszélése alapján írt operáját, a Mario és a varázslót és Bartók egyfelvonásosát, A kékszakállú herceg várát.

Mindkét darab férfi főszerepét Bretz Gábor játssza - a Kékszakállút és Cipollát, a varázslót is ő jeleníti meg. Galambos Péter rendező azonban egy másik rendezőelvet említ, amely közös a két előadásban: "Mindkettő labirintustörténet. A labirintus a beavatás-történetek metaforája, önmagunk megismerésének helyszíne. A Mario a társadalmi, a Kékszakállú a személyes önismeretről szól. Minden embernek vannak különleges képességei, és nem mindegy, mire használjuk tehetségünket." A kettős premier további főszerepeiben Mester Viktória és Nagy Ervin látható, mindkét darab karmestere Héja Domonkos. Mindkét bemutató jelmezeit Kárpáti Enikő tervezte, a díszleteket azonban szintén a rendező, Galambos Péter jegyzi. A Kékszakállú látványvilága szürreális, költői, míg a Mario világát a hollywoodi mitológia ihlette, mint az egyetlen jelenleg is beszélt, értett jelrendszer. A Mario és a varázsló és A kékszakállú herceg vára a november 9-i premiert követően öt alkalommal látható a megújult Erkel Színházban.

Mario és a varázsló

Zeneszerző: Vajda János
Szövegíró: Bókkon Gábor
Angol nyelvű feliratok: Káldi Tamás
Rendező: Galambos Péter
Díszlettervező: Galambos Péter
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Koreográfus: Solti Csaba
Karmester: Héja Domonkos
Cipolla: Cser Krisztián
Mario: Nagy Ervin
Angiolieri asszony: Farkasréti Mária
Angiolieri úr: Hábetler András
Gyapjúinges: Beöthy-Kiss László
Római úr: Bátki Fazekas Zoltán

A kékszakállú herceg vára

Zeneszerző: Bartók Béla
Szövegíró: Balázs Béla
Angol nyelvű feliratok: Zollman Péter
Rendező: Galambos Péter
Díszlettervező: Galambos Péter
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Koreográfus: Solti Csaba
Karmester: Héja Domonkos
Judit: Komlósi Ildikó
Kékszakállú: Cser Krisztián

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2013. november 9., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
ambrosius 2015 okt. 18. - 15:56:38 8/10
Lemaradtam a két évvel ezelõtti Erkel elõadásokról és örömmel néztem meg ma az Operában.
Galambos Péter rendezése és díszletei kapcsán egyetlen komoly kifogásom, a soha fel nem húzott elõfüggöny, amely a Mario-nál végképp értelmezhetetlen volt, hiszen a Kékszakállú várának felhõkbe mosott képe volt rajta.
Mario története egy kis faluban játszódik, esemény, tömegeknek, még a vakoknak és bénáknak is. Ehhez képest a színpad igencsak beszûkített, a golyóálló mellényt viselõ, ám prófétai kantusban pompázó varázsló pulpitusa mögé kétsornyi népség került.
A Kékszakállú rideg várában sem kellett a két szereplõnek mélységben sokat mozogni, az ajtókulcsokat jelképezõ mappák megnyitására festett-vetített hálós panelek világosodtak meg és pasztell tónusokban álló szecessziós nõalak (Judit) sejlett, de nem a véres kínzó, kincses kamrákat láttuk. A színpad mélysége és a nézõtér pompája az 5. ajtónál, a herceg birodalmának bemutatásánál világosodik ki, de ekkor Juditot már a további titkok, a korábbi szerelmek sorsa érdekli csak.
Lehet annak 50 éve is, amikor az Opera a 3 Bartók mûvet (Kékszakállú, Fából faragott királyfi és Mandarin) együtt játszotta. A mostani Vajda – Bartók párosítás persze drámai és a nehéz zenei anyag együtt is rövidebb. Mégis fájlalom, hogy nincsenek a repertoáron a táncjátékok is.
Kovács János tökéletesen szólaltatta meg kitûnõ zenészeit és Cser Krisztián valamint Komlósi Ildikó hangja igazán elbûvölõ délelõttöt adott nekem.
9/10
rigoperl 2013 nov. 17. - 00:09:42 9/10 Előzmény manzanilla
Õ Judit.
manzanilla 2013 nov. 09. - 22:53:01
A kékszakállú herceg várának végén bejön egy nõ és betakarja. Õ kicsoda???Sehol nincs szó róla