Színház

Mi a szerelem?

előadás, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A népdalok gyűjtői bizony hosszú időn keresztül erősen cenzúrázták a népdalokat, ezért van az a benyomásunk, mintha csak a botanika izgatta volna az ismeretlen szerzőket, és a különböző virágokon kívül a saját szerveik közül maximum a szívről volt mondanivalójuk. Pedig hát.... Ez az előadás a folklór szókimondóbb anyagaiból dolgozik, a vaskos népi humort szembesítve némi nagyvárosi neurózissal. Szóval egyértelmű a tizennyolcas karika, már amennyiben az ilyen karikáknak bármi értelme is lenne, hiszen régen is, most is már tizenévei elején elkezdte-elkezdi kutatni az ember a bonyolult kérdést, hogy aztán egész életében ne találjon végleges választ rá: mi a szerelem? Arról nem is beszélve, hogy "a szex vajon mi?"

Kárpáti Péter Mi a szerelem? című darabjához Vajda Mária Hol a világ közepe? - Parasztvallomások a szerelemről című könyvét, valamint a Burány Béla és Erdész Sándor által gyűjtött népköltéseket használta kiindulópontnak. A Honvéd Színház előadása pedig Kárpáti Péter darabját használta kiindulópontnak, emellett beépíti Paizs Miklós népdalátiratait, a hetvenes évek és napjaink nemi kultúráját feldolgozó szociológiai munkákat, valamint a szexuális kultúrával foglalkozó szakemberekhez a nyilvánosság felhasználásával forduló magánszemélyek vallomásait, és napjaink on-line fórumainak topikjait. Egyes jelenetek szövegét a társulat improvizációi alapján Varga Anikó írta.

A produkció résztvevője a végig élőben játszó Zuboly, amely Magyarország legkorszerűbb népzenei formációja, egyben a hazai zenetörténet egyik legelképesztőbb vállalkozása, turmixgépében opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika- és falevél-szólók, nagybőgő, groteszk, népi hagyomány és a modern nagyvárosi folklór kavarog körbe-körbe - a végeredmény pedig élvezetes és lebilincselő. "Eddig azt hittük, hogy a hip-hop, a folk, a világslágerek és a jazz nem járnak éjjel-nappal kart karba öltve, itt meg úgy puszilkodnak, mintha ez mindig is egyértelmű lett volna" - mondta Lovasi András a Zubolyról.

A(z) Honvéd Együttes előadása

Stáblista:

Hozzászólások