Színház

Mindent Éváról

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét, Margót a művészbejárónál. Egy nap szerencséje lesz, bejuthat a vágyott szentélybe, a nagy színpadi sztár öltözőjébe, és megismerheti a színház bennfenteseinek világát, az ünnepelt sztárt, a népszerű házi szerzőt, a rettegett kritikust, és Thália szentélyének többi szereplőjét. Röpködnek a szellemességek, fergeteges komédia kerekedik, ám ez a játék nem csak játék. Sokkal több annál. A színdarab filmen vált örök klasszikussá: Bette Davis főszereplésével ma is a filmtörténet egyik legemlékezetesebb alkotásaként tartják számon.

A(z) Orlai Produkciós Iroda előadása

Bemutató időpontja:

2015. szeptember 11., Orlai Produkciós Iroda

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
Nagy Gargantua 2017 jan. 04. - 21:48:11 6/10
Háát, igazából kettõs az értékelés.
Kicsit döcögõs kezdés után fergeteges színjáték alakul ki. Nem is csak a kimondott szavak, hanem a bujkáló jó-rossz érzések, vágyak motivációk által mozgatott cselekmény teszi az elõadást olyanná, amiért - mint igazi színjátékért - valóban érdemes elmenni a színházba. És, természetesen a fergeteges alakítások, elsõ helyen Hernádi Judité, de a Márton András éppúgy említhetõ lenne, mint Kovács Patrícia, meg.. (és sorolhatnánk).
Viszont sajnos követték azt a gondolatot, \"hogy kell egy queer, egy meleg vagy egy transzvesztita a színpadra\". És ez hiba volt, mert a karakternek nem volt szükségessége, az eredeti mûve talán nem is fordul elõ. Egyetlen érdemi poénja önmagára utalt.
Az elõadás magában simán lehetne 9-es is, így 6-os, tisztelegvén sokak színvonalas munkája elõtt.
10/10
FElepHánt 2015 szept. 15. - 18:54:07 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
"Mondd Ernõ", bulvár ez? Vagy inkább igen színvonalas,szórakoztató, közönségbarát produkció! Színházban játszódik, de nem bennfentes atelier-darab, a generációk ütközése, a korosodó ember pozícióváltása, a sikerhajsz karrierizmus általánosabb kérdések.
A 30 éveseket játszó középkorú sztár, Hernádi Judit meggyõzõ eréllyel adja az istenített dívát, karcos, kemény kikezdhetetlen. Fénykörében a fiatalabb férj, a lendületes Szikszai Rémusz, a pulykavörös dühkitörésekben remeklõ háziszerzõ, Márton András és az õ bajkeverõ-oszlató felesége: Egri Márta. Elmaradhatatlan színházi kültag az intrikus hajlamú kritikus, a cseperedõ sztárlettekre utazó Mészáros Máté.
Igen hatásos Kálmán Eszter detektív-tükrös, a fináléban Oscar-díjra táguló öltözõi díszlete, kitûnõek a riválisok egymásra rímelõ jelmezei /Ignjatovic Krisztina/. Kit érdekelnek a darab kimódolt fordulatai, mikor Pelsõczy Réka csalhatatlan biztonsággal hitelesíti a szituációkat, színészvezetése halálbiztos, a tükrözött és a tükör által homályosan mutatott képek egészséges lüktetéssel követik egymást. Óriási erény, hogy nem korlátozzák társulati kötöttségek, minden posztra az elérhetõ legjobb játékost tudja megtalálni.
Kovács Patrícia nagyszerûen rajzolja meg a lelkes rajongástól a siker csúcsáig ívelõ karrierista merész pályáját. Visszanézve, elsõ jeleneteiben még a taktikus megjátszottság elemeit is felfedezhetjük. Egyaránt jó a törtetés hevében, a keserû kiszolgáltatottságban és
a diadalmámor ismert sablonjai is hitelesek. Bájos finomsága ügyesen rejti merész stratégiáját, mámorító hajzuhataga egymaga kifejezi tántoríthatatlan törtetését, halálos fenyegetésként tûnik elõ az öltözõtükör kristálygömbjében.
Ám õ sincs biztonságban, a besettenkedõ újságírólányban a jövõ veszélyes vetélytársa rejtezik. A pályakezdõ Rujder Vivien Anna már az elsõ részben figyelmet kelt egy erõteljes vonásokkal formált karakterrel, majd a végkifejlet csattanóját hozza a fényes karrierrõl ábrándozó fiatalka szépen kimunkált eszközökkel felépített alakjában, reménykeltõ végpontja a nagy színésznõk bámulatos vonulatának.
A kitaposott ösvényeken járó dramaturgia ellenpontjaként, Pelsõczy Réka megengedheti magának, hogy ráadásként, három pompás dalbetéttel fûszerezze rendezését. Nyitányként a "There's no business, the show business" Irving Berlin örökzöld , késõbb egy pesti kuplé követi, végül egy fergeteges szving, amely nem is zenéjével, inkább sziporkázó szövegével arat, amely a színészi elõadóképesség félelmetes próbaköve. Bercsényi Péter már elsõ megjelenésével lehengerel hangjának stílusérzékeny muzikalitásával, természetessége magától értetõdõ, az annyit kárhoztatott hosszú "Í"-k és "É"-k is gyönyörûséges árnyaltsággal szólnak. Vörös kisestélyiben aztán virtuóz mozgással, robbanékony tánccal hatványozva pörgeti az up tempo-an pattogó szavak géppuskatûzét. Most melyik a bónusz?!? Mert az öltöztetõ kisasszony bravúrszerepét is briliánsan eljátssza, minden szokásos "férfi játszik nõt" sablont könnyedén elkerülve. All round színész, mágikus jelenség a nagyszerû elõadásban.
Kikapcsolódni vágyó nézõ, megrögzött színházfüggõ, vájtszemû szakértõ: Mindent Éváról - Mindenkit a Belvárosiba!!!