Színház

Oliver

musical, 2 felvonás, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A szomorú sorsú árvaházi kisfiú történetét 1838-ban kezdte írni Charles Dickens - először folytatásokban jelent meg, később könyvben is kiadta - azzal az eredeti céllal, hogy az 1800-as évek felháborító viszonyaira: dologházakban, árvaházakban sínylődő gyerekek százaira, felhívja honfitársai figyelmét. A történetet oly sok változatban dolgozták föl, hogy eredeti célja lassacskán a homályba veszett - de egy olyan megható történet, amelynek főszereplője egy ártatlan kisfiú, mindig sikerre számíthat. Nem kerülhette el hát sorsát, musical lett belőle.
A musical szövegírója és zeneszerzője Lionel Bart maga is ismerte a szegények sorsát, az East Enden, London legszegényebb negyedében született, amolyan XX. századi Twist Oliverként. Állítólag még kottát olvasni sem tanult meg, a dallamokat elfütyülte barátainak, akik lekottázták, hangszerelték, egyszóval rendbe tették. Lehet, hogy igaz ez a feltételezés, lehet, hogy hírlapi kacsa - végül is mindegy, hiszen a mű - remekmű.
Bart rájött valamire: az emberek szeretnek meghatódni. Leegyszerűsítette hát a Dickens-regény bonyolultabb, több szálon futó cselekményét, élesebben mutatta be a Fagin köré gyűlt banda tagjait - egyszóval minden dramaturgiai változtatás a musical érthetőségét szolgálta. Oliver így - legnagyobb megelégedésünkre - szemünk előtt járhatja végig a kiszolgáltatottságtól a győzelemig vezető utat.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. március 25., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Bet (bakfis, Nancy barátnője)
Mr. Bumble egyházfi
Mrs. Corney (a dologház igazgatónője)
Mr. Brownlow (gazdag úriember)
Mr. Sowerberry (a koporsókészítő)
Mrs. Sowerberry (a koporsókészítő felesége)
Charlotte (a koporsókészítő lánya)
Noah Claypole (a koporsókészítő segédje)
Mr. Grimwig (a doktor)
Mrs. Bedwin (Brownlow házvezetőnője)
Old Sally (egy koldusasszony)

Hozzászólások