Színház

Öt anya & Király utca Talmud

felolvasószínház, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Öt anya

Öt monológ (és egy jelenet), melyek matrjoska babákként illeszkednek egymásba. Egy zsidó lány 2008-ban visszaemlékszik egy beszélgetésre, melyet édesanyjával folytatott az 1980-as évek végén. A lány édesanyja a saját anyjával történt beszélgetésre emlékszik vissza, az 50-es évekből és így tovább egészen a 20. század századfordulójáig. A közönség 100 évet átölelő történeteket ismer meg, melyek egymásba fonódnak, s egymást kölcsönösen megvilágítják.
A szereplők életei, szavai új jelentést nyernek, ahogyan az évtizedek távlatából a mával rezonálnak. Szimfonikus darab az idő mozgásáról.

A Király utca talmud

Hogyan befolyásolják az emberek a helyeket és a helyek az embereket? Öt különböző ember, akik ugyanazt a házat nézik, egészen más értelmet, történeteket látnak benne. Az egyikőjük ebben az épületben nőtt fel, a másiknak a nagyapja éppen itt halt meg; mindketten emlékeznek egy verekedésre a belsőudvaron - egyiküket felizgatta, a másik megijedt.
A projekt alapötlete a talmud szerkezetét idézi, mely az Ószövetség szövegéhez írt több évszázados kommentárok halmaza. Esetünkben a közös szöveg a város textúrája, amihez a projektben résztvevő emberek adják hozzá rétegenként személyes történeteiket. A Király utca Talmud szövege a zsidónegyeddel kapcsolatos interjúk során gyűjtött valós történetek olvasata a Színház és Filmművészeti Egyetem diákjainak interpretációjában, Sarah Gancher amerikai drámaíró és Dömötör András kommentárjain keresztül.

A(z) Sirály előadása

Hozzászólások