Színház

Pillangókisasszony

opera, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Japán egészen a XIX. század derekáig elzárkózott minden idegen hatalom elől. 1854-ben azon-ban az Egyesült Államok fegyveres erővel kikényszeríti a partraszállást.

Ez az erőszakos beavatkozás alapjaiban rázza meg egész Japán társadalmi felépítését. A feudális uralomra minden átmenet nélkül következő kapitalista gazdálkodás valóságos földrengést okoz Japán életében. Japán uralkodó osztálya hihetetlen gyorsasággal teszi magáévá a nyugati tőkések módszereit, s megteremti a maga önálló kapitalizmusát. A japán nép szokásai azonban nem tartanak lépést a gazdasági élet villámgyors átalakulásával. Még mindig élnek a feudális világ ősi törvényei: az apa korlátlan jogokkal bír gyermekei fölött. Még élnek a szamuráj törvények is, a szégyent, a becstelenséget csak a harakiri, a sajátos japán öngyilkosság moshatja le a családról.

Ez a kettőség tragikusan ütközik össze Cso-cso-szán, a kis japán asszony történetében. Butterfly ki akar a színes emberek világából emelkedni. Ősei vallását felcseréli a kereszténységgel, büszkén mondja magáról, hogy ő amerikai asszony, hiszen egy fehér emberrel kötötte össze életét... s a Pillangókisasszonynak élete tragikus fordulópontján rá kell eszmélnie, hogy hamis ábrándot kergetett...

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. október 5., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások