Színház

Pöttöm Panna

mesejáték, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kedves asszony, aki nagyon szeretett volna egy gyermeket. Akár egy aprócska leánykának is örült volna, aki nem nagyobb, mint a kisujja fele. Szerencsére, volt neki egy javasasszony testvérnénje, aki meghallván bánatát, neki ajándékozott egy árpaszemecskét, hogy azt ültesse el, gondozza, nevelgesse, s majd meglátja, mi nő ki belőle. Az asszony szeretettel ápolgatta a sarjadó növénykét, ami buzgón gyarapodott is. S mikor eljött az ideje, egy pompás, tulipán formájú virágot hozott. A virág először csak az egyik szirmát bontotta ki, majd a sorban a többit is. Nyílt a virág, nyílt, egyre színesebb és bámulatosabb lett, és mire kitárta valamennyi finom díszét, egy álomszép dolog csücsült a közepén - egy aprócska kislány - s vele együtt egy ott csücsült egy csodálatos mese is!
Andersen örökszép története, csillan meg egy órácskára a közönség szemei előtt. Nem, mint egy ékes gyémánt, inkább csak, mint egy hajnali harmatcsepp. Benne van a fények játéka, a természet zenéje, a szellő ritmusa, az élet boldogsága. És benne van maga a mesélés szelíd színű mosolya is...
Puccini, lelket simogató zenéje ihlette és kíséri végig az előadást. A verses formában íródott mesében, fontos szerepet kapnak a suhogó anyagok, a színek, a formák valamint a fények és az árnyak is. A sokféle művészi hatás azonban egy kerek egésszé forr össze, egymást kiegészítve adja meg az előadás hangulatát. Pöttöm Panna kalandjait nézve, tehát a közönség nem tehet egyebet, minthogy lélegzet visszafojtva, tátott szájjal bámul... és gyönyörködik!
Egyik szirom, másik szirom,
Puha palást, lágy és finom,
Nyílik, nyílik, tárul szépen,
S ki ül benne, ott, középen?
Panna! Pöttöm Panna!
Gyere, szép kalandra!
Gyere, hív most téged
Tárt karral, az élet!

A(z) Babszem Jankó Meseszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások