Színház

Próféták

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az önpusztító emberiség a halálkanyarba érkezett. Végső reményként a Megmentő elérkezését várja... Majd eljön hozzá az, akire apái, ősapái és ősapáinak ősapái is vártak. Nos, mindenki békésen hátradőlhet, hisz a Próféta megérkezett... Azaz, a Próféták... De kettejük közül az egyik romlásba taszít. Összehívják hát a mindent eldöntő tanácsot: a három királyokat, akik köztudottan legjobb felismerői a valódi Prófétának. Hosszas tanácskozás után eldöntik, mi mentené meg az emberiség további sorsát. A megoldás egyszerű: az egyik prófétát likvidálni kell, és akkor újra zöld az út a Paradicsomba. A tét nem kisebb, minthogy a Kánaán jön el... vagy az Apokalipszis! Önök mit tippelnek? /A fogadóirodák 1.25 szorzóval adják a Kánaánt, és 1.75-el az Apokalipszist - ha ez segít a döntésben./

A(z) KOMA Bázis előadása

Bemutató időpontja:

2012. április 26., KOMA Bázis

Stáblista:

Szereplők

Első Próféta (aki ezerévente születik)
Második Próféta (aki szintén ezerévente születik)
Menyhért (aki pont az egyik király a háromból)
Boldizsár (a három királyból pont az egyik)
Régens (aki nem parancsol)
Héte (a megoldás többnyire)

Hozzászólások

7/10
FElepHánt 2012 ápr. 27. - 17:16:15 7/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

PRÓFÉTÁK Vékes Csaba KOMA Népszínház
A hagymás rántotta, a virsli és a kuszkusz kitûnõ, bár reméljük, utolsó vacsoránk inkább Ben Traven siralomházi menüjét követi majdand. Lass Bea ízes anekdotákkal fûszerezi a finom falatokat, az asztalfõn trónoló Régens Herceg viszont eléggé színtelen. A Messiást várjuk, duplikálva érkezik, Szabó Vera és Huzella Juli csodás fehérségben, tökéletesen tükrözik egymást. Melyik az igazi? - töpreng a Három Királyból kettõ, Fekete Zsolt engedékeny érzékenységgel vitázik Mohai Tamás tudósi racionalitásával. Elég lesz
egy is! - Héte, az udvari mindenesé a likvidálás, háziasszonyunk azonban még a csirkenyakazástól is irtózik, így a prófétisszák párbajra kényszerülnek. Vékes Csaba már a vacsoraasztal változatos kihasználásával remekel, a fakupák, fatányérok helyére gyilkoló eszközök kerülnek, a két nyúlánk istennõ bajvívása teljes hosszában bejátssza a gasztronomikus pástot. Népként, tömegként mi közben rácsok mögül figyelünk, csak a kiváltságos VIP-ek ülnek a lelátón, nem szeretnénk a prófétai sorsban osztozni, a diktatúra keménysége elhallgattat.
A lótifuti beosztott, Lass Bea elõször a várakozó emberek fékentartására kerül bevetésre, örömmel alkalmazkodik az élveteg föladathoz, mesterien megalkotott metamorfózisainak végállomása a hóhéri szerep. A nagyszerû színésznõ, aki már annyiszor bizonyította bámulatos sokarcúságát (Deilephila!!!), totális belsõ átváltozással mutatja be a mechanikus elaljasodás stációit.
Mrozek nem egykönnyen adja meg magát, a beetetõ vendéglátás után mi annál inkább, a frappáns elõadás után azonban a diktatúrától még keserûbben fordul ki a gyomrunk.