Színház

Propaganda!

előadás, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Tünet Együttes és a holland-osztrák united sorry művészduó közös produkciójukban kreatívan gondolják újra a politikai közbeszédet. Megalkotják a hétköznapok propagandáját, amely a dolgok alapvető bonyolultságát hirdeti, és lemond az ismert kampányfogásokról: a jól hangzó szlogenekről és a frappáns megfogalmazásokról. Az ismeretlent kutatják és előcsalogatják a benne rejlő költőiséget. Hozzuk divatba a türelmet!

Az előadásban arra keresik a választ, mit jelent az otthonosság és az identitás a folyamatosan változó társadalmi környezetben. Az én törékenységét ünneplik, és magyarázatot szeretnének találni arra, hogyan alakul ki a "másik", a kívülálló fogalma a társadalomban. A társadalmi szerepektől és nemi sztereotípiáktól lecsupaszított jelenlét intimitását hirdetik. Ültess bogarat!

A Tünet Együttes és a united sorry előadása a retorikus színház és a performanszművészet határán mozog. A projekthez kapcsolódóan koreografált sétákat, zenés felvonulásokat, beszédmaratonokat terveznek, házilag előállított eszközökkel és saját zenével. Mindegy!

A PROPAGANDA! a united sorry korábbi, az aktuális politikai helyzetre reflektáló munkáinak folytatása (lost in space; Holy Shit, Bécs, 2010). Az előadásban elhangzó szövegeket, beszédeket, zenéket és a koreográfiákat a Tünet Együttes tagjainak és vendégművészek közreműködésével hozzák létre. A produkció további különlegessége, hogy a társulat művészeti vezetője, Szabó Réka ismét előadóként vesz majd részt a munkában.

A Frans Poelstra és Robert Steijn alapította united sorry művészduó 2004-ben jött létre. Előadásaikra, akcióikra jellemző a személyesség, a játékos képzelőerő, a színpadi létezés keresetlensége. Munkáikban fontos szerepet játszik a szemlélődés és a sajátos költői nyelv, amellyel a közéletet megmozgató témákra reagálnak.
Rendszeresen fellépnek Európa és az Egyesült Államok jelentős fesztiváljain és befogadó helyein, de megfordulnak galériákban, múzeumokban és köztereken is.

És nem utolsósorban: Elég egy meggy!

A(z) Tünet Együttes előadása

Bemutató időpontja:

2011. február 24., Tünet Együttes

Stáblista:

Hozzászólások