Színház

Sirály

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

"...De mégsem valami épeszű darabot vett elő, hanem arra kényszerített, hogy ezt a dekadens baromságot hallgassuk. Jó, én a tréfa kedvéért hajlandó vagyok a baromságot is meghallgatni, de itt új formákra apellálnak, itt új művészi korszakot emlegetnek. Szerintem meg nincs itt semmiféle új forma, csak egy rossz természetű kölyök."

Csehov összes darabja közül a Sirály tartalmazza a legtöbb, valódi személyek valódi cselekedeteit feldolgozó mozzanatot. Mása reménytelen szerelmében Trepljov iránt felismerhetjük egy társasági lány Csehov iránti érzéseit; egy ismert írónő ajándéka Csehovnak hogy, hogy nem, ugyanolyan medál, mint amit Nyina ajándékoz Trigorinnak. Csehov barátja, egy Levitán nevű festő, vadászat közben lelő egy sirályt, nem sokkal később sikertelen öngyilkosságot követ el, akárcsak Trepljov; Javorszkaja, a híres moszkvai színésznő levélben számol be Csehovnak arról, milyen ováció fogadta Harkovban.

Csehov magánleveleiben hol Trepljovként, hol Trigorinként osztja meg barátaival gondolatait, de gyakran Dorn távolságtartó magatartása is megjelenik soraiban - az író e három szerepre elosztva írta a Sirályba önmagát.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. december 20., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Nyina Zarecsnaja
Arkagyina (színésznő)
Trepljov (a fia)
Szorin (a testvére)
Trigorin (író)
Dorn (orvos)
Polina Andrejevna (a felesége)
Mása (a lányuk)
Medvegyenkó (tanító)

Alkotók

Hozzászólások

7/10
kaanmi 2017 máj. 07. - 22:30:07 7/10
Csehovtól voltak jobb elõadásai a szinháznak. Pontosabban még jobbak....
10/10
elszabó 2016 febr. 01. - 00:48:42 10/10
Olyannyira emlékeztet a kiváló korai Katonás Csehov darabokra (pl. az üvegfal mögött zuhogó esõ), hogy azt hittem, láttam már az Udvaros Dorottya generációval - de nem találtam nyomát, hogy ez a Csehov darab ment volna korábban a Katonában. Nagyszerû az új generáció is! Ascher megújítva visszahozta a legjobb hagyományokat. És Csehov az Csehov! Nagyszerû elõadás!