Színház

Solaris

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Kris Kelvin pszichológushallgató a Solaris bolygóra utazik, hogy kiderítse, mi az a "titokzatos jelenség", ami miatt nagybátyja odahívta. Az űrállomáson azonban válaszok helyett újabb kérdéseket talál, és amikor akaratán kívül kapcsolatba kerül a bolygót borító intelligens óceánnal, Kelvinnek saját bűntudatával kell szembenéznie.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2015 márc. 14. - 18:24:41 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

SOLARIS---Dékány Barnabás---Ódry Színpad

Nem vagyok sci-fi hívõ. Két könyv, Lengyel Péter: Ogg második bolygója és Bradbury: Marsbéli krónikák-on kívül talán még egy fél Lem-et olvastam. A Tarkovszkij filmet se láttam, ám Dékány Barnabás korrekt és találékony dramatizálása most avatottan vezetett be be egy ûrbéli történetbe.
netet. Félhomály, homlok-ledek, fura mûszer-roncsok: Tasnádi Zsófi játéktere különösebb technikai trükkök nélkül teremt izgalmas atmoszférát.
A jövõ század ûrhajója igen tágas, a súlytalanság állapotában óvatosan botladoznak a szereplõk. Egyedül Feczesin Kristóf droidja érzi otthon magát, géphangja, szögletes mozgása páratlan élmény! De a hajdan földi lények sem akármilyenek. Szabó Sebestyén László különös arcéle remekül érvényesül Snaut alakjában, félálomban lebegõ dikciója fokozza a túlvilági hangulatot. Osváth Judit alárendelt szerepét szuggesztív létezésével hatványozza, Znamenák István egy ûrbeli kamerán keresztül üzen.
Nem nagyon kívánjuk érteni a cselekményt, remek elfoglaltság a rendezés átgondolt, masszívan összefogott munkáját figyelni. Jó a tempó, világosak a helyzetek, minden lehetõség adott a karakterek és szituációk kibontásához. Dékány Barnabás elsõ nyilvános alkotása egy csapásra meggyõz alkotói képességeirõl.
Fehér kezeslábasban kúszó-mászó Sartorius-ként Novkov Máté újabb izgalmas figurával gazdagítja extrém panoptikumát, Köleséri Sándor különösen a legfontosabb állatövi csillagképek megfigyelésével tûnik ki. A produkció legsúlyosabb terhét a magabiztos kiállású Baki Dániel hordozza, kiválóan érzékelteti a bizonytalanság, a kétely és a váratlan remény lelkiállapotait, origója és végpontja az eseményeknek.
Merész vállalkozás tudományos fantasztikumból színpadi mûvet csinálni, Dékány Barnabás, a Bagossy-osztály IV.éves színmûvész-hallgatója, nagyszerû együttesével váratlan új színnel gazdagította az Ódry Színpad spektrumát.