Színház

Szerelem

opera, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A butoh a második világháború után megjelenő avantgard japán előadóművészeti stílus, amely a testről lefejtve a konvencionális attribútumokat, az érzelmi intenzitásra helyezi a hangsúlyt. A stílusirányzat minden alkotója egyéni filozófia alapján járja saját útját. Az előadások előszeretettel használnak játékos és groteszk képeket, dolgoznak fel tabu témákat, gyakran különleges helyszíneken történnek meg. A butoh-hoz a testnek újra meg kell tanulnia járni, a szellemnek meg kell tanulnia eltörölni a beidegződéseket, esetleges kulturális kliséket. Egy szabadgondolkodó létforma, ami testi megjelenítést nyer művelői által.

A 16. század végén Olaszországban útjára indult opera összetett műfaj, ahol az ének és a hangszeres zene társul, alapját a szerzett zene és a librettó, azaz a művek szövegkönyve adja. Sajátossága, hogy cselekménye lassabban pereg, mint a színdarab, hiszen a legfőbb tényezője a zene, amely nem szolgai módon, hanem saját törvényei szerint érzékelteti a valóságot. A Magyar Állami Operaházban 2009-ben debütált operarendezőként, ahol három mű rendezésére kérték fel. (Britten: A kis kéményseprő, Donizetti: Rita, Cimaroza: Karmester) Fontos volt számára, hogy a szokványos statikus játék helyett, dinamikus mozgóképekké alakuljanak a zenés darabok, természetesen a zenét első helyen kezelve, a librettót alapul véve.

Bata Rita a butoh-ból és az operából kiindulva kísérletezik a műfajok összemosásán, vagy egy új műfaj létrehozásán. A Szerelem című butoh-opera eltekint a librettótól, verbalitástól mentesen áriákkal, hangokkal, zörejekkel és nem utolsó sorban mozdulatokkal beszél, éreztet. Beszélhet, éreztethet is így, hiszen mindkét műfaj, a zene és a tánc is nonverbális műfaj. Célja nem egy meglévő zenei mű adaptálása, hanem egy új mű létrehozásával az, hogy a magyar kortárs alkotók, műfaji határokat átlépve alkossanak, inspirálják egymást. Ezért kérte fel a kortárs zeneszerzőt Kerek István és Szigeti Gábor Csongor vizuális művészt alkotótársaknak.

A(z) Batarita Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2012. február 20., Batarita Társulat

Stáblista:

Hozzászólások