Színház

Sztalker

előadás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Valamikor 20 évvel ezelőtt ismeretlen hatalmas erők – földönkívüliek, angyalok, ki tudja? – látogatták meg a bolygónak ezt az Isten háta mögötti szögletét, egy pillanat alatt eltüntetve az ott lakókat. A terület Zónává változott, a földi fizikának ellentmondó különös – és szinte minden esetben halálos – belső törvényekkel, a külvilág elől szigorúan elzárva. Csak Sztalker és a vele hasonszőrűek kockáztatják meg – a Zónában talált földönkívüli itemekért kopott nyomorúságos keresmény reményében – a behatolást, és olykor-olykor útitársak becsempészésére is sor kerül, némi baksis
fejében.
A Zóna ugyanis titokzatos tulajdonsággal bír – a közepén álló Szobában állítólag teljesülnek a legtitkosabb álmok, vágyak. Vannak lehetőségeink vagy sem? Jogosan panaszkodunk, vagy talán csak rinyálunk? Az emberi alaptevékenységek tisztességes (és itt a hangsúly a már senki által pontosan definiálni nem tudott tisztességen van) folytatásához is minimum szentnek kell lennünk. Van ez a Sztallker, aki azzá válik. És mi? Egyáltalán: És mi?
A Zóna 10 éven keresztül nyitva állt. 2010 nyarától egészen mostanáig, változó (évről évre alapjaiban megváltozó) törvényekkel, útvonalakkal, lehetőségekkel. Mostanra elfogyott az idő, elfogyott a Zóna, és elfogyunk mi is, akik csináljuk. Július 5-én gyertek el, hogy saját szemetekkel lássátok.
A Zóna talán újra megnyílik egy másik bolygón, egy másik csillagrendszerben. De mi? De mi?
Az előadás szereplői az elmúlt 10 évad szereposztásaiból kerülnek ki. Hogy pontosan ki mit játszik, az az előadás napjáig maradjon titok.

A(z) Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

BoKK 2011 szept. 04. - 14:28:29
Hûha erre nagyon kíváncsi vagyok. Az eredeti regényt nem olvastam szóval lehet ott is leírták , de a videojáték verzióban helyszínül Csernobilt, Pripyatot és annak környékét adták meg, a vágyak szobája pedig az atomerõmûnél volt (azt hiszem).
FElepHánt 2010 aug. 27. - 14:07:09
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál------------ www.toptipp.hu ------- SZTALKER----------------- Jámbor József---------------- Zsámbéki Színházi Bázis Óvatosan lépkedünk árkon-bokron át, Sztalker vezet a Zsámbéki Hegytetõn, betonromok, autóroncsok között az elvadult tájon. Amíg a csoport néhány tagja elvont témákról értekezik, a panoráma elõtt megpihenve, mi inkább a csodás zsámbéki medence megkapó látványában gyönyörködünk. Utunk bozóton, rakéta-silón, vízen és homokon át vezet, úttalan utakon vezet tovább, de minden megpróbáltatásért kárpótol, az északi irányba nyíló, végtelen látkép. Jámbor József nagyszerû érzékkel találta meg a tökéletesen adekvát, abszurd színhelyet, a titokzatos és félelmetes Zónát, sajnos, a Sztrugackij-Tarkovszkij giccs- rõl nem mondhatjuk ezt el. A "lila gõz" kocsma-filozófia alkalmatlan drámai szituációk létrehozására, noha a három útitárs óriási energiával küzd a méltatlan anyaggal. Halmi Gábor, Tóth Joczó és maga a rendezõ még így is képes valamennyire életet lehelni a figurákba, de létezésünk örömét inkább a majdnem céltalan bolyongásban találjuk meg. Pedig: tíz éve sincs, hogy itt kezdõdött a Zsámbéki Nyári Színház Bázis-korszaka, egy háborús témakörbe illõ szériával, itt láthattuk Tóth Joczó-t zord katonaként és a már akkor fenomenális beregszásziakat Vidnyánszky Attila Kioldás-ában... A vádorlás végén válaszúthoz érünk: a kocsmába megyünk be, avagy az önmagunkkal való szembenézés helyszínébe lépünk, - bár magunkkal és másokkal fõleg vendéglátóipari egységekben konfrontálódunk, csábító szirénhangokat követve, hazug módon, most a másik lehetõség mellett döntöttünk. Helyesen: Szoták Andrea, az asszonyi örök várakozás monológjával, búcsúzóul az igazi színház varázsával ajándékozott meg. Dicsérni kell Jámbor József bátorságát és az egész színész-csapat helytállását, ez a különleges helyszín és maga a Zsámbéki Nyári Színház, bizonyára a jövõben is szédületes alkalmakat ígér az eredeti utakat keresõ, kortárs színházi vállalkozásoknak.