Színház

Táncol a halál is

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Különleges hangjátékbemutató a produkcióban részt vett színészek, muzsikusok, Zula berlini táncosnő és a szerző-rendező-performer Iris Disse részvételével.

A Svájcban élő német művészpár, Iris Disse és David Höner magyar témát dolgozott fel a Berlin Brandenburg Rádió számára. Az 5.1 surround sztereóban rögzített kísérleti hangjáték az első világháború végén a Tisza-parti Nagyréven történt gyilkosságok történetéről szól. A faluban az asszonyok a háborúból hazatért, eldurvult férjek, szeretők tucatjait tették el arzénnel láb alól a bába segédletével. Talán egy életformával, az asszonyt gúzsba kötő hagyományokkal akartak leszámolni, amikor a férfiakat gyilkolták....
Iris Disse nem akart dokumentum-műsort készíteni az esetről. Asszonyi sorsok töredékeit rajzolja meg, s rajtuk keresztül a zárt közösség életének hangulatait kelti életre. Általa írt mondatok, monológok, emlék-foszlányok, a falu hangjainak és improvizatív zenének szőttese a rádiójáték, melyben a tragikus történetet lírával és humorral oldva meséli el.

A hangjáték az eredeti helyszínen, magyar és német színészek, zenészek közreműködésével, az RBB, Radio Berlin Brandenburg és a Magyar Rádió együttmuködésének keretében, a Goethe Intézet támogatásával jött létre. A bemutatót az Iparmuvészeti Egyetem hallgatóinak video-animációja kíséri.

A(z) Müpa előadása

Bemutató időpontja:

2006. május 29., Müpa

Stáblista:

Hozzászólások