Színház

The Drone of Monk Nestor

előadás, 50 perc, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Karl Saks észt koreográfus és táncos 2009 tavaszán szerzett diplomát a Tartui Egyetem Viljandi Kulturális Akadémia Táncművészeti Tanszékén, ahol jelenleg kortárs tánctechnika és improvizáció órákat tart. 2007-2008 között az angliai Chester Egyetemen tanult. Workshopokban vett részt Portugáliában, Izlandon, Németországban és Ausztriában. Előadóként fiatal észt koreográfusok projektjeiben dolgozott hazájában, illetve külföldön: Finnországban, Angliában és Németországban. Koreográfusként első önálló munkája a Csúd című előadás volt 2010-ben. A produkció a történelemnek a jelenben való misztifikált tükröződését vizsgálja. A Csúd 2010-ben elnyerte az Észt Színházi Szövetség "Legjobb táncelőadás" és "Legjobb táncelőadó" díját. Karl Saks Cubus Larvik néven elektronikus zenét szerez, saját koreográfiái zenei aláfestését is maga alkotja meg.

A The Drone of Monk Nestor a Csúd folytatása. Nestor, a krónikás szerzetes a kijevi barlangkolostorból a Csúd-tó partjához vándorol. Az aranyló kupolák közt megpillant egy táncoló csúdot. Ámulva nézi, tátva maradt szájából ősi moraj hallatszik. Miközben a csúd táncol, a naplemente fénye beragyogja a síkságot a távolban sötétlő erdőkig. Hatalmas sas száll le a keleti égbolt kékjéből, fekete, mint az éjszaka. A földbe vájja karmait, és nyitott csőrrel várja a szertartást és a füstölő illatát...

"... az eredmény: formailag nagyon is modern tánc, amelyben a teret pontos és hatásosan áradó mozdulatokkal uraló táncos jelrendszeréből sok más mellett a pravoszláv liturgia elemeit és gesztusait éppúgy ki lehet olvasni, mint egy víz alatti technobuli résztvevőjének mozgását."
- Janar Ala / Postimees

"A közönség olyasmit láthatott, ami karcosan személyes és behatárolhatatlan volt, akárcsak az élet. Végtére is nem csupán egyetlen ember szenvedéseiről és belső vívódásáról van szó: a rendezésnek köszönhetően Nestor szerzetes története általánosan tükrözi az emberi természet egyik állandó oldalát."
- Keiu Virro / Sirp

A(z) Közép-Európa Táncszínház előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 23., Közép-Európa Táncszínház

Stáblista:

Hozzászólások