Színház

Újvilág passió

színmű, 1 felvonás, 100 perc, magyar, 2012.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Nép: Babinszki Tünde, Bálint Tamás, Berényi Zsuzsa, Böde István, Bötös Betti, Domján Máté, Farkas Evelin, Fehér Csanád, Görög Anna, J. Halász beatrix, Harkai Csilla, Huszta Denisz, Kecskés Zsófi, Kenéz Enikő, Kéri Annamária, Kesik András, Khics Vivien, Kocsis Betti, Kovács Lilla, Kőrösi Éva, Kulcsár István, Liptai Laura, Lukács László, lukácsné h. Eszter, Mátrai Anna, Molnár Máté, Nagy Gergő, Németh Ramóna, Pálfy Fanni, Piroska Vanda Inez, Puha Andrea, Pusztai Regina, Rácz Orsolya, Réti Ildikó, Rőfi Dániel, Rőfi Renáta, Sántha Norbert, Sendula Anna, Sponga Diana, Tánczos Dorina, Vidács Sándor, Vlaszák Ferenc
Gyerekek: Józsa Gergely, Németh Janka, Nyúl Dániel, Pap Ágnes, Papp Márton, Tóth Kincső

Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete az egyik legközismertebb témakör az irodalomtörténetben. A Kecskeméti Katona József Színház most arra vállalkozott, hogy a mindenki által ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutatja be.

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes rend a pálosok. Történetünk szerint a rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolombuszt híres felfedezőútján. A papokat Izabella spanyol királyné kérte a magyar rendfőnöktől, azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban.
A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait.

Az előadás alkotói - melynek gerincét a Kecskeméti Katona József Színház jeles művészei képezik - mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek. Kocsis L. Mihály és a rendező közös szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készíti, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködést vállaltak. A főbb szerepekben Csémy Balázst, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot láthatják.
Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, rendezője Cseke Péter.

2012. június 8-án és 9-én a Katona József Színház hagyományteremtő szándékkal mutatta be a produkciót a Kecskeméti Arborétumban. A mostani bemutató az előadás színpadi változata.

A(z) Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

füsti 2013 máj. 13. - 11:47:56
A kerettörténet primitív, hazug, ezért hazug és kártékony a darab, profi és dilettáns elemekkel, nevetséges szöveggel vegyítve. A gyönyörû környezetben tartott elõadásban a szép jeleneteket olykor ordítóan bántó megoldások és szövegek követik, a passióutánzathoz egyáltalán nem illõ Vangelis-utánzat zenével. Összességében annyira rossz, hogy egyszer ilyent mindenkinek meg kellene nézni. Jellemzõ, hogy kezdetben valóságon alapuló történetként reklámozták a keret-történetet, azután a pálosok tiltakozása nyomán változtattak az ismertetõn.