Színház

Veled, Uram!

rockopera, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Először mutatja be kőszínház a méltán híres szerzőpáros shakespeare-i királydrámákhoz hasonlítható művét, ezt a nagyon izgalmas, emberi konfliktusokban gazdag rockoperát, amely "... nem az István, a király folytatása, inkább a téma [...] államalapító uralkodónk életének-munkásságának [...] lezáró része. Éreztük már évekkel ezelőtt: az István darab önként kínálja magát, hogy idővel megválaszoljuk az ott nyitva maradt kérdéseket. Persze nem a saját kútfőnkből, hanem a történelmi összefüggések segítségével, amelyek hűségére akkor is vigyáztunk, amikor teret engedtünk az alkotói szabadságnak." - jellemzi alkotását a zeneszerző. Utódlási harc izgalmas drámája a darab - amely István király uralkodásának utolsó évéiről szól - olyan, meg nem fejtett rejtélyek nyomába kalauzolja a nézőt, mint például István király egyetlen fiának, trónörökösének, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, amelyet értelemszerűen utódlási harc követ. A háttérben és a nyilvánosság színpadán ármánykodás, cselszövés, kényszerű paktumkötés húzódik. Mindez mit jelent ma? Kicsit azt mutatja számunkra, hogy a helyzet akkor sem volt más, mint az azt követő "zivataros" századokban...
A történelem fintora, hogy István unokatestvérének, egyben vetélytársának a hatalomból való félreállítása és megvakíttatása után pont Vászoly fiaiból kerülnek ki az interregnum utáni Árpád-házi királyok.
A darab ősbemutatója óta eltelt több mint tíz év. Szörényi Levente és Bródy János Kerényi Miklós Gábor kérésére készített új változatot, amelybe négy új dal került, és teljesen filmszerű-jelleget kapott a rockopera. Szörényi munkája már-már Wagner operáit jellemző nagyszabású zenedramaturgia, pontosan ábrázolja a lélektani folyamatokat, és tulajdonképpen ez az a remekmű, ami az Árpád népe előfutáraként felöleli a zeneszerző egész életművét.
Különleges pillanat egy színház életében, amikor a nagy elődök, a nagy utódok és az ifjú tehetségek, azaz három generáció játszhat-énekelhet együtt egy színpadon, Önöknek, Önökért, s azért, hogy magyar történelmünk egy parányi, de sorsfordító szeletét mindenkihez eljuttassák.

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 30., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

Szereplők

István király
Gizella királyné (István felesége)
Orseolo Péter (a király unokaöccse)
Vászoly (a király unokatestvére)
Ilon (Vászoly felesége)
Imre herceg, IImre herceg (István és Gizella fia)
Krisztina (Imre herceg menyasszonya)
Torda táltos
Aba Sámuel nádor (a király sógora)
Gellért püspök (Imre herceg nevelője)
Zobor táltos
Német követ
Pápai legátus
András (Vászoly fia)
Béla (Vászoly fia)
Levente (Vászoly fia)

Alkotók

Hozzászólások

8/10
surviver 2013 ápr. 16. - 13:31:21 8/10 Előzmény audiofilé
Kíváncsi voltam a kritikák után az elõadásra és bevallom, kellemes csalódás.
Minden a helyén van, kiváló zene, táncosok, magával ragadó történet.
audiofilé 2012 máj. 08. - 19:05:51
Tegnap, május 05-én néztem meg elõször a darabot.
Minden elismerésem a mûvészeké, akik létrehozták a darabot, és ilyen kiváló színvonalon bemutatták nekünk. Mert azzal nem volt baj.
Csatlakozom az elõzõ hozzászólóhoz. Nagyon izzadtság szagú volt az egész. Valószínûleg mindenáron meg kellett írni, a kényszerûség rányomta a bélyegét. A zeneszerzõ Szörényi Leventét jobban szerettem politizáló zenésznek, mint zenélõ politikusnak. Ez utóbbitól hallhattunk egy nagyon méltatlan darabot.
De a végsõ ítéletet úgyis a közönség mondja ki, na meg azok, akik megveszik a zenét.
2/10
sonka 2012 márc. 31. - 00:50:39 2/10
Háááát?!!! (Háttal nem kezdünk magyar mondatot, TE!)

Nem is tudom... Mit is láttam ma? Egy új magyar rockoperát. Egy politikai kiállást.

Eddig nincs is baj. A közönségnek tetszett, felálva tapsoltak. Minden rendben...

...lenne. Ha nem egy feleslegesen túlcsicsázott, ízléstelen díszletek elõtt eljátszott, zenei giccshalmaznak örült volna a közönség. Ez lesz az új magyaz színházi színvonal (irányvonal)?? A szellemi nyomor kezdetében éreztem magamat. Gyorsan abbahagyom a színházba járást. Szégyeltem magamat Bródy János helyében is. Többre tartottam eddig õt.