Színház

Vihar

dráma, 2 felvonás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az orosz realizmus meghatározó írója volt Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij, Csehov fellépéséig nem versenyezhetett vele senki sem a népszerűség tekintetében. Életművének legnagyobb alkotása a Vihar, mely feszült légkörű, családi dráma. A történet hősnője, Katyerina és anyósa, Kabanova konfliktusában, a tradicionális életforma és az újítani vágyás ütközik össze. Kabanova, gazdag kereskedőasszony házát és fia életét is vasszigorral irányítja. Fiatal menye nem törődik bele ebbe a helyzetbe, s mikor beleszeret egy férfiba, szerelmének felvállalásával a merev, kiüresedett társadalmi normák, s a gyermeki szintre kényszerítő hatalom ellen küzd. Katyerina lelki vívódásai szinkronban vannak a drámai idő változásával: a készülő, majd egyre erősebb vihar a hősnő tudatának, kavargó érzelmi világának kivetülése.
A Vihar pontos lélektanisággal ábrázolja az ember érzelmi világát, a szenvedélyek leküzdhetetlen hatalmát, s a lázadó ember útkeresését. Katyerina alakjában a tragikus hősnő fensége és önmagába vetett hite jelenik meg, élete és halála a fizikai és lelki elnyomás ellen való lázadás lehetőségét képviseli. Alakjában a fény jelenik meg a "sötétség birodalmában", s ez messze túlmutat személyes történetén.

Kabanova gazdag kereskedőasszony házában mindennek úgy kell történnie, ahogy a család feje, az asszony akarja: a hagyomány parancsol, a vallás uralkodik, a rend irányít. Tyihon, Kabanova fia, szótlanul követi anyja utasításait; felesége, Katyerina csöndesen tűr, de éjszakánként a tiszta, igaz és szabad élet után vágyakozik.

"Micsoda város ez, uram! Sétányt csinálnak, de nem sétálnak rajta! Csak ünnepnapon jönnek ki, de csak hogy a ruhájukat mutogassák. Hétköznap a kapuik zárva, a kutyáik eleresztve. Mennyi könny elfolyik ezek mögött a bezárt kapuk mögött láthatatlanul! Mennyi mocsok, bűn, paráznaság, részegség! S mindez titokban, hogy senki sem látja, senki sem tudja, egyedül az Isten!" - mondja keserűen Kuligin, a kisváros ezermester feltalálója.

Katyerinát, ahogy a feltámadó szél egymáshoz a sötét felhőket, úgy kergeti-taszítja Boriszhoz, a messziről jött idegenhez.
Szerelmük megállíthatatlan, mint a kitörni készülő vihar.

Osztrovszkij, Alekszandar Nyikolajevics (1823-1886) drámaíró. Jogot tanult, bírósági tisztviselő volt, irodalmi tevékenysége 1847-ben indult, egyik művét még ugyanebben az évben elkobozta a cenzúra. Drámái haladó szellemű folyóiratokban jelentek meg.

Mint Moszkva színházi életének hosszú ideig vezető egyénisége, sokat tett az orosz realista színházművészetért.
A Vihar 1859-ben íródott, bemutatója a moszkvai Kis Színházban hatalmas siker volt.

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 2., Veszprémi Petőfi Színház

Stáblista:

Hozzászólások