Színház

Zérus - Sinead Morrisey versei

előadás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az észak-ír költőnő Sinead Morrisey (1972-) költészetének alapmotívuma az utazás, konkrét és átvitt értelemben egyaránt. A diszlokáció, a szabadság, a spirituális ébredés és a biztonságkeresés útjai hol megrendítően okos, hol delejes erejű versekben jelennek meg. A finom hangú és rendkívül formaérzékeny költőnő munkásságát díjak egész sora fémjelzi. Megkapta a Patrick Kabvanagh díjat, az Eric Gregory díjat, a Macaulay ösztöndíjat és jelölték a legrangosabb TS Eliot díjra is. Sinead Morrissey beutazta a fél világot, Japántól Amerikán át Kínáig vagy Jordániáig. Másodszor jár Magyarországon. Jelenleg Belfastban él.

Idén Mundruczó Kornél rendező az, aki egy színházi estté formálja a nézők számára a verseket. A fiatal filmes generáció egyik legtehetségesebb alakja, nem először tesz kirándulást a színpad felé, hiszen a Sziklakórházban bemutatott, színházi berkekben már-már kult előadásnak számító Krétakör előadás, a Nibelung-lakópark is az ő rendezése.

"Meggpróbáltam elképzelni, mi történik, ha három futballcsapatnyi férfi egy láthatatlan asztalnál egy költőnő szövegét tátogja; megváltozik-e a szöveg; megváltoznak-e a férfiak, hangjuk, alakjuk, férfiságuk feloldódik-e ebben a levegővel és szomorúsággal teli szövegben?
Nevezhetjük ezt a vers-estet egy kísérletnek is, mely a nemek közti átjárhatóságáról vagy átjárhatatlanságról hivatott szólni. Ebben a kísérletben tudom lefordítani a saját nyelvemre azt a kulturális sokszínűséget, ami ebben a költészetben megjelenik. A kísérlet alanyai férfiak, akiknek fizikuma és arca maga a szöveg kontextusa. Nem mintha a szöveg róluk szólna, nem mintha a versek kizárólag a férfi és a női princípium párbeszédei lennének. A versek anyaga, a szöveg szövete azonban mégis olyan könnyű és egyszerű, ösztönösen tiszta, minden mellébeszélést és nehézkességet mellőző, hogy egyértelműen és vállaltan egy nő áll a szövegek mögött." - Mundruczó Kornél

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2005. április 8., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások