Péter Dávid megmondja

Liptai Claudia és a férfiak f@nak levágása

A "televíziózás királynője" szerint a MeToo mozgalom célja minden férfi faszának a levágása lett volna.

A Péntek Esti Partizán vendége volt Liptai Claudia, aki beszélt az őt és édesanyját bántalmazó apjáról, olyan férfiakról az életben, akikkel együtt élve többször rettegett, amikor meghallotta, hogy a kulcs elfordul a bejárati ajtó zárjában, és természetesen szóba került Marton László és a metoo mozgalom is. Liptai nagyon profin válaszolt a kérdésekre. De tényleg úgy tért ki, úgy nem állt bele a kemény témákba, hogy közben mégis mondott valamit.

A személyes tapasztalatairól beszélt, mert ő gyűlöli az általánosítást.

Ezzel nincs is baj. Azzal sincs, hogy nagyon erélyesen és sikeresen lép fel Gulyás Mártonnal szemben, amikor kicsit is úgy kérdez vissza, hogy az a szavai kiforgatására utalhat. És a riporter ezeken a pontokon nem is támad tovább, nem erőszakoskodik, nem küzd a maga igazáért. Utólag könnyű okoskodni, plusz ennek a műsornak a hangulata inkább szórakoztatás felé hajlik, tehát nem elvárható az, hogy emelt hangon beszélgessen, vitatkozzon, győzködje egyik fél a másikat a maga igazáról. Viszont a metoo mozgalom téves értelmezésének, valamint annak kevéssé jól sikerült kijavítása viszont már más dolog.

Forrás: Péntek Esti Partizán

 

A beszélgetés első egyharmadában jött fel a téma, hogy Liptai Claudia és az ő nőisége hogyan és miként működik a karrierjében és úgy általában. A színésznő-műsorvezetőnő szerint őt már korábban is inkább az esze miatt (is) szerették és tisztelték. Ezzel együtt is szerette, ha kap visszajelzést a férfiaktól. Most már hiányolja, hogy ez nincs, meg már más korosztály az, akitől ezt megkapja. Ahogy az adás címe is mutatja: szereti, ha utána füttyögnek a munkások. Ez kísértetiesen hasonlít arra, amit Jakupcsek Gabriella mondott ugyanezen a kanapén, hogy a metoo kiherélte a férfiakat. A két gondolatmenet ott találkozik, hogy

Liptai is gyűlöli ezt az egész mozgalmat, hisz nem is érte el a célját, ami az ő értelmezésében az volt, illetve lett volna, hogy minden férfinak le legyen vágva a fasza.

Gulyás Márton itt tesz egy kísérletet arra, hogy ezt a téves értelmezést kijavítsa, de nem megy át az üzenet, hogy a metoo lényege az (volt), hogy a kiszolgáltatott helyzetbe került áldozatok ki merték mondani, hogy mi történt velük, és így közösséget mertek vállalni a többi áldozattal. Ez pedig felhívta a figyelmet ezekre az ügyekre, ami végső soron azt a célt szolgálja, hogy senki ne vegye természetesnek, normálisnak, hogy a hatalmával abuzáló módon visszaél. 

Liptai szereti, ha utánafüttyögnek a munkások. Azon túl, hogy ez milyen fájdalmasan egyszerű sztereotip példa - amit, mint az általánosítást olyat, elvileg Liptai nagyon utál -, azért ne felejtsük el, hogy ezt a szituációt már a mai, sikeres, a tévézés királynőjeként aposztrofált Liptai Claudia kapja, egy erős nő, akinek van hangja, van kiállása, bátorsága stb. Egy ilyen szituációval, maradjunk az utcán füttyögő munkásoknál, teljesen másként küzd meg egy nő, aki nem ilyen erős, aki nem a Liptai Claudia.

A munkásoknak nem kell minden nőt Liptai Claudiának nézni, mert nem mindenki fogadja ilyen szívesen ezeket az elismerő füttyögetéseket, amik a valóságban nem ilyen romantikus filmjelenetekként néznek ki, hanem inkább valami alpári megjegyzéssel cifrázott nyálcsorgatásként. De nem tudhatom biztosan, hisz nem vagyok nő, meg nők után szólogató munkás sem.

Gulyás Márton jegyezte meg egy kicsit viccesen kikelve magából, hogy eddig a Péntek Esti Partizán nő vendégei egytől egyig utálják a metoot. Ez talán annak köszönhető, hogy már tapasztalt, sikeres, képernyőn szereplő nők nyilatkoztak ebben a témában. Más lehet a helyzet, ha egy karrierje elején, fiatal vendégeket kérdeznének. Esetleg férfiakat is interjúvolni ebben az ügyben.