20 év után újra magyar bábsorozat a tévében

Trömböczky Napsugár Rozmaring kunyhó című szériáját – melynek fülbemászó dallamait Szabó Balázs írta, főcímdalát pedig a népszerű gyermekdalszerző és -előadó, Kovácsovics Fruzsina énekli – tizenkét héten keresztül szombatonként láthatják a nézők.

A történet egy erdő közepi varázslatos kunyhóban játszódik, amelyben Napraforgó nagymamája élt, mielőtt elköltözött a felhőkbe. Napraforgó feladata, hogy kitakarítsa a házikót, mivel szülei el szeretnék adni. Arra azonban nem számított, hogy a Rozmaring kunyhó nem csak az ő kedvenc helye: a ház odacsalogatja azokat, akiknek kérdései vannak a világról vagy megértésre vágynak. Így indul tehát Mályva, Kele, Deske, Lári és Fári, vagyis a gubák modern, jelen idejű, színes, egyúttal a közszolgálati média gyermekbábfilm-sorozatainak hagyományai előtt is tisztelgő, kedves története.

Forrás: YouTube / M2 Gyerekcsatorna


Az epizódok olyan konfliktusok, élethelyzetek köré épülnek, amiket kicsik és nagyok a hétköznapokban, saját életükben is gyakran megtapasztalhatnak. Ilyen például a megbántás és a bocsánatkérés, a csúfolódás vagy mások feltétel nélküli elfogadása, a jószívűség, a segítségnyújtás, központi témaként pedig a nagyi elvesztése miatti űr, a gyászfeldolgozás. Eközben pedig a karakterek jellemükkel, őszinte és önzetlen reakcióikkal szórakoztatóan lopják be magukat a nézők szívébe.


A jól ismert Mazsola és Tádé, valamint az 1976 óta töretlen népszerűségű Süsü, a sárkány, majd a 2001-ben bemutatott Süsüke, a sárkánygyerek után 2021-ben a Rozmaring kunyhó folytatja a nagy múltra visszatekintő bábműfaj hazai műveinek sorát. Az alkotók (Trömböczky Napsugár bábrendező és forgatókönyvíró, Lukács Gabriella televíziós rendező, Sipos Kati bábtervező) és a fiatal bábművészek (Főglein Fruzsina, Kovács Domokos, Bartha Bendegúz és Harkel Márton) a hagyományokat ötvözték a modern vizuális megoldásokkal Kiss Borcsa környezetbarát díszletében.


A Rozmaring kunyhó október 9-től szombatonként 18 órától látható az m2 gyerekcsatornán; ismétlés vasárnaponként 08.10-kor, valamint péntekenként 19.50-kor.


(via MTVA Sajtó- és Marketingiroda)