A Debreceni Állatkert új, különleges pálmaházi lakók érkezésével ünnepelte az Állatkertbarátok Napját

Nemzetközi kezdeményezésre minden év április 8-án ünnepeljük az Állatkertbarátok Napját, ami az állatkertek és látogatóik közötti különleges kapcsolatra hívja fel a figyelmet. Az ország első vidéki állatkertje ezen apropóból most több örömhírrel is tudott szolgálni.

Nemzetközi kezdeményezésre minden év április 8-án ünnepeljük az Állatkertbarátok Napját, ami az állatkertek és látogatóik közötti különleges kapcsolatra hívja fel a figyelmet. Az állatkerti látogatás ugyanis nemcsak felejthetetlen élményeket jelent, hanem felelős és tudatos értékválasztást is, hiszen belépőjegyünk megváltásával az állatkerti lakók jólétét, továbbá az intézmények fajmegőrzési, oktatási és kutatási tevékenységét is támogatjuk.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Az ország első vidéki állatkertje, a Debreceni Állatkert most azzal az örömhírrel szolgálhat, hogy a trópusok egzotikus élővilágát bemutató Pálmaház nemrég több igazi állatkerti kuriózummal gyarapodott. Az új jövevények egyike egy nőstény Fülöp-szigeteki szalagos varánusz (Varanus cumingi), aki potenciális párként került a Kölni Állatkertből a Debrecenben 2019 óta élő fajtársához. Érkezésével a remények szerint a jövőben az intézménynek szaporítania is sikerül majd ezt a hazánkban kizárólag itt látható fajt.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Jó hír azok számára, akik szeretik, ha egy állat megtalálása már önmagában játékos feladványt jelent, hogy az újranyitást követően néhány év után ismét találkozhatnak majd óriás vándorló levelekkel (Phyllium giganteum). A Maláj-félszigeten és Észak-Borneón őshonos faj a vándorló levelek családjának legnagyobb termetű tagja, és rokonaihoz hasonlóan jellegzetessége, hogy egy falevélre megszólalásig hasonlító külsejével mesterien álcázza magát.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Az ország legnagyobb nyílméregbéka-gyűjteményét gyarapítja tovább immár öt Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) is, akik az Amszterdami Állatkertből érkeztek. Ezek az állatkák az európai állatkertek körében viszonylag ritkák, és mindeddig a hazai intézmények egyikében sem találkozhattunk velük. Ez a kis termetű, 2–2,5 cm hosszú nyílméregbékafaj az Ecuador délnyugati és Peru északnyugati régiójában található trópusi szárazerdőkben őshonos,

élőhelyének degradációja miatt pedig szerepel az IUCN Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó II. mellékletébe is.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu