Családi programok a hétvégére

Az ősz a hulló falevelek, a nyirkos-nyálkás időjárási viszonyok és a felső légúti nyavalyák szezonja, de ne feledjük, hogy a mérleg másik serpenyőjében a hagyományosan ilyenkorra időzített családi programok díszcsokra csücsül. Nem ezen a hétvégén fogunk unatkozni.

#Kürtőskalácsoznijó Hétvége

Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda - október 15-17.

Minden évben október közepén tartják a kürtőskalács ünnepét... az elmúlt években a nagy Kürtőskalács Fesztivál adott keretet az ünnepnek, a pandémia óta viszont egy kicsit visszafogottabban kénytelenek vígadni az édesség elkötelezett hívei. Idén tematikus napokkal és különleges ízű kalácskreációkkal várják a látogatókat.


Családi nap - Szép Szárnyak

Szépművészeti Múzeum - október 16., 10.00-13.00

Tárlatvezetések, élő társasjáték, nyomozós játék, családi csapatépítés, alkotás! A képzelet szárnyán utazhattok, miközben bejárjátok az Egyiptomi és az Antik Gyűjteményt, felfedezitek a Régi Képtárat, felrepültök a múzeum legfelső emeletére, repdestek kicsit, majd szinte észrevétlenül visszasiklotok a hétköznapokba.


Szülinapi PagonyFeszt

MOM Kulturális Központ - október 16., 10.00-14.00

Boldog 20. születésnapot, Pagony! Tartsatok az ünnepelttel október 16-án, hiszen rengeteg programmal, bábszínházzal, játékkal, koncerttel, kézműves programmal várnak benneteket!


Kokas Klára Alapítvány: Kendőlengetős koncert

Esernyős (Szinbád) - október 16., 10.00

Interaktív családi koncert Óbudán.


Őszi Játékfesztivál

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - október 16., 10.00-18.00

A nagy sikerre való tekintettel ismét egész napos játékfesztivált rendez a homoludens.hu Egyesület és az MKVM. Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várnak minden játszani vágyó kicsit és nagyot egyaránt! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán.


Motolla játszóház - Táncoló-mulató bábok

Marczibányi Téri Művelődési Központ - október 16., 10.30

Kézműves délelőttre várják a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik együtt alkothatnak.


Integrált Családi Délelőtt a Ludwig Múzeumban

Ludwig Múzeum - október 16., 10.30

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a NAGYLÁTÓSZÖG – 120 ÉVES A MAGYAR FILM című kiállításhoz kapcsolódik. A program és a kiállítás a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum együttműködésében jön létre.


MÁV Szimfonikus Zenekar - Ősz koncert

Budapest Jazz Club - október 16., 11.00

A MÁV Szimfonikusok zenével idézi fel az időjárás változását, a gyümölcsszüreteket, vadászatot. Ősz témájú muzsikákat válogatnak az előadásra. A foglalkozást Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti.


Fékomadta fesztivál

Zsámbék - október 16., 13.00-22.00

Zsámbék egyik első urának, Aynard lovagnak tiszteletére gyűlnek össze X-XI. század fegyveres hagyományait ápoló csapatok. A közönség megszemlélheti, kipróbálhatja, a korra jellemző fegyvereket: kard, íj, csatacsillag, kelevéz, illetve a középkori vásári forgatagot dobosokkal, dudásokkal.


A kis herceg

Spirit Színház - október 16. és 17., 11.00

Bár a történet az ajánlás szerint gyermekeknek íródott, a felnőttek számára is jelentős üzenetet hordoz. A könyv írója repülőgép-balesetet szenved, és lázálmot lát. Vagy mégsem? Találkozik a kis herceggel a sivatagban, egy apró, szőke hajú kisfiúval, aki rendkívül érdeklődő, kíváncsi természet: addig kérdez, amíg nem kap rá választ. Az ő szemén keresztül feltárul a világ egy másik látásmódja...


Asztro-matiné ‘Meteoritok’ - csillagászat (nem csak) gyerekeknek

Svábhegyi Csillagvizsgáló - október 16., 11.00 és 14.00

Egy izgalmas meteorit-előadást követően a résztvevők kísérletben szimulálják a meteoritbecsapódást, majd eljátsszák, hogy hogyan menthetnénk meg a Földet egy aszteroidától. Miután jól kijátszottátok magatokat a kezetekbe is vehetitek az igazi égből hullott meteoritokat, sőt még mikroszkóppal is megvizsgálhatjátok ezeket a különleges "égi csemegéket".


Szüreti tematikus nap

Hagyományok Háza - október 16., 14.00

Szüreti tematikus napot rendez október 16-án a Hagyományok Háza a szőlő betakarításához fűződő népszokások felelevenítésére. Az eseményhez fűződő kézműves-foglalkozásokon csutkamalacot és nemez borospalack-tartót készíthetnek a családok és interaktív, zenés-táncos műsorral lép fel a Görömbő Kompánia.

 

Kincskereső családi délután - A legendák velünk élnek

Magyar Nemzeti Múzeum - október 16., 14.00

A múzeum közös kincskeresésre hívja a családokat. Kutassatok ősi kincsek között, járjatok Rákóczi, Kossuth és Széchenyi nyomában, idézzétek fel a magyar mondákat és ismerkedjetek meg a magyar történelemmel. Utatok során fejtsétek meg a rejtvényt, találjátok meg a kincsesládát és jutalom üti a markotokat!


Hangszersimogató klub

ÓKK 3K - Kaszásdűlői Kulturális Központ - október 16., 16.00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Családi villaséta az egykori Bajor-villában

Bajor Gizi Színészmúzeum - október 16., 18.00

A Nemzeti Színház legendás színésznőjének, Bajor Gizinek egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. A szülőket színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal várják. A séta végén a "családegyesítés" a múzeum tetőtéri manzárdjában történik, ami csak ilyenkor látogatható.


Családi délelőtt Piszke papával

Millennium Háza - október 17., 10.00

Családi délelőtt Piszke papával a Millennium Házában, a Városligetben. Találkozzatok Pepivel, a kíváncsi kecskével, Bitivel, az oktondi lajhárral és barátaikkal a játékos foglalkozáson! Hallgassatok mesét a szerző, Egressy Zoltán előadásában, és készítsetek együtt színes állatokat!


Babaróka

Budapest Bábszínház - október 17., 10.30

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel.


Pici Bonbon

Nemzeti Táncszínház - október 17., 11.00

A Pici bonbon egy interaktív dobozolási akció, amelynek középpontjában a tánc és a meglepetés öröme van. Az előadás játékos módon mutatja meg a kisebbek és a még kisebbek számára, hogy nem az ajándék nagysága vagy értéke a fontos, hanem az ajándékozás gesztusa.


Mágikus tárgyak - Egyedi varázspálca

Katona József Színház próbaterem - október 17., 14.00

Ez alkalommal egészen különleges pálcákat készíthettek majd. Olyanokat, amik csak a gazdájukra hallgatnak, és pont úgy néznek ki, ahogy azt ő megálmodta. Persze azért nem mindegy milyen fából készül, mert nem mindenkié egyforma. Ahhoz, hogy valamennyi pálca-alap megtalálja a gazdáját , a foglalkozás elején a résztvevők tartanak egy kis szeánszot, sőt a végén egy párbaj keretében ki is próbálhatja mindenki az elkészült varázspálcáját.