Fiókával gyarapodott az ország legnagyobb pompáskoronásgalamb-kolóniája

Különleges madárfiókával is találkozhatunk a Debreceni Állatkertben, miután körülbelül egy hónapja pompás koronásgalamb látta meg a napvilágot, 28 nap tojásban töltött idő után.

A szeptember 24-én felfedezett, egyelőre ismeretlen nemű utód a napokban hagyta el a biztonságot nyújtó fészket, és azóta egyre gyakrabban látható, ahogy szülei oldalán lépdel. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében 2015 óta élnek pompás koronásgalambok a Nagyerdő fái alatt, a tenyészpár pedig eddig igen sikeresnek bizonyult, mivel az intézmény immár ötödik alkalommal számolhat be szaporulatról.

Az öttagúra bővült csapat igazi állatkerti ritkaságnak számít: Európában összesen tizenhét intézményben tartják a galambok királynőinek is nevezett fajt. Az Új-Guinea szigetének esőerdőiben őshonos három koronásgalambfaj nemcsak kék színezetével és díszes bóbitájával, hanem termetével is kitűnik a többi galambféle közül: 70 centiméteres testhosszukkal és két kilogrammot meghaladó átlagos tömegükkel ők a családjuk legnagyobb képviselői.

A pompás koronásgalambok (Goura cristata) szigorúan monogám állatok, hiszen a párok – meglehetősen hosszú, akár ötven évig tartó! – életük végéig együtt maradnak, megosztva egymás között a fészeképítéssel, illetve az utódköltéssel és gondozással járó teendőket. Repülni csak végszükség esetén szoktak, táplálékukat a földön talált gyümölcsök és gerinctelenek alkotják; fészküket is a talajszinten vagy annak közelében építik meg.

Nyugat-Pápua címerállatát jelenleg elsősorban a vadászat, az élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem fenyegeti, így

szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listáján.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu