Ifjúsági regény 1956-ról, Kiss Judit Ágnestől

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úti célul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben.

De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban?

Az Abszolút töri nevű sorozatot a Pagony azért indította útjára, hogy a kamaszok mai nyelven, kortárs szerzők által írt regényeken keresztül kerülhessenek közelebb a történelem különböző korszakaihoz. A könyvek mindegyike történelmileg hiteles, ugyanakkor lendületes és izgalmas is. Főhősei mai gyerekek, akik egy ősöreg, odvas platánfába rejtett időkapun át jutnak vissza a magyar történelem meghatározó szakaszaiba, hogy testközelből ismerjék meg azokat.

A legújabb részt Kiss Judit Ágnes jegyzi, figuráinak úti célja pedig 1956. október 23-a. Az 1956-os eseményekről ifjúsági regényt írni bátor és nehéz vállalás, hiszen az 1956-os forradalommal kapcsolatban a gyerekeknek szóló irodalmat nagyítóval kell keresni. A regény fontos kérdéseket feszeget: hogyan tudja feldolgozni négy mai kamasz a forradalom valóságát? Mihez kezdenek a lázadó tömegben ők, akiknek sohasem kellett ilyen helyzettel szembenézniük? Mit jelent a szabadság most, és mit jelentett 65 évvel ezelőtt? Kiss Judit Ágnes könyve nem könnyű olvasmány, de fontos, hiánypótló regény. Emellett pedig életigenlő, informatív, tanulságos. Nemcsak kamaszok számára, de nekik mindenképpen.

Beleolvasó itt található.


(via Pagony)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu