Így segítek én!

Rajzpályázat óvodásoknak és általános iskolásoknak a láthatatlan munka napjához kapcsolódóan.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom több mint tíz éve dolgozik a családbarát szemlélet elterjesztéséért: ennek része az is, hogy megbecsüljük azokat a tevékenységeket, amelyek láthatatlanok. Láthatatlan munka mindaz, amit otthon, a ház körül úgy végzünk el, hogy azért nem kapunk fizetést. Értéke mégis nagy, hiszen ha más tenné meg, fizetni kellene érte, és ha nem lenne elvégezve, élhetetlen körülmények vennének körül bennünket. Erről a napról világszerte április 6-án emlékezünk meg.

Láthatatlan munka a ház körüli, a család tulajdona körüli feladatok, a házimunkaként azonosított tevékenység, a háztartás vezetése. „Ti, gyerekek is segíthettek ezekben, és fontos is, hogy lássátok, hogy egy-egy takarítás, mosogatás, főzés, biciklipumpálás, kertészkedés, állatetetés stb. fárasztó lehet, de az eredményének együtt örülhetünk, még akkor is, ha tudjuk, hogy hamarosan újra meg kell majd csinálni.

Te miben segítesz, milyen láthatatlan munkát végzel el otthon?”

– olvasható a pályázati kiírásban.

Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

 

Az ezt bemutató rajz szólhat a szülők, a gyerekek vagy a család által a lakásban, a házban, a ház körül közösen végzett láthatatlan munkáról (takarítás, rendrakás, állatetetés, főzés, de akár betegség esetén a másik ápolása). A képet A4-es méretben kérik elkészíteni (bármilyen szabadkézi technika alkalmazható: ceruza, zsír- vagy pasztellkréta, festék, vegyes technika). A képre, a rajz alá rá kell írni az alkotó nevét, a települést, a kategóriát/életkort. Nevezni kiscsoportos óvodás, középsős óvodás, nagycsoportos óvodás, 1–2. osztályos, 3–4. osztályos és 5–8. osztályos kategóriában lehet.

A pályaművet leadhatjuk Gmail-es fiókunkról online (erre a linkre kattintva lehet feltölteni, és a jelentkezési lapot is itt lehet kitölteni), e-mailben a lathatatlanmunka@gmail.com címre elküldve vagy személyesen (a résztvevő könyvtárakban, ezt a jelentkezési lapot kitöltve). Beküldési határidő: március 31. A pályaművekre április 6-tól 16-ig a mozgalom Facebook-oldalán szavazni is lehet (így alakul ki a kategóriánként egy-egy közönségdíjas). A képek közül a szervezők sorsolással választják ki a díjazottakat, minden korcsoportból egyet. Az ajándékok között könyvutalvány, családi belépők és további értékes nyeremények szerepelnek. A részletes játékszabályzat itt olvasható el.


(via Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom)