Itt a farsang, áll a bál!

Itt a farsang, egyetek sok fánkot és mulassatok egy jót! Összegyűjtöttük a legjobb farsangolós, beöltözős, táncolós programokat, hogy gyorsabban teljen a tél vége. Tavaszvárásra fel!

Állatok Farsangja

Fővárosi Állat- és Növénykert - február 2-4., 10.00 - 16.00

Idén először várja a látogatókat az Állatok Farsangja program február 2-től 4-ig, a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A háromnapos rendezvény ismeretterjesztő és szórakoztató programokat is rejt magában, amit egyetlen állatbarát sem hagyhat ki. A gyerekek készíthetnek álarcokat, bábokat, részt vehetnek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket hallgathatnak. Lesz jegesmedve gyógyítás, ahol fény derül arra, hogy vajon megfázhat-e a jegesmedve. Azok a 14 év alatti gyerekek, akik jelmezben, farsangi álarcban érkeznek, 100 Ft-os jegyárral léphetnek be az Állatkertbe.

Bíró Eszter: Farsangi Állati Zenés ABC

Marczibányi Téri Művelődési Központ - február 3., 11.00

Bíró Eszter számára a két saját gyermeke adta az ihletet, hogy az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevehetetlenül tanítsa és szerettesse meg az óvodás és kisiskolás korosztállyal. A zenei kíséretet különböző hangszerek adják, a harmonikától, melodiontól, gitártól egészen a különböző nemzetiségű – például afrikai, arab, spanyol és latin amerikai – ütőhangszerekig. Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában!

Csiribiri farsangi családi délután

Klebelsberg Kultúrkúria - február 3., 15.00

A farsangi délutánon megnézhetitek a Kalimpa Színház gőgös királykisasszonyról szóló mesejátékát és táncolhattok a Kolompos együttes farsangi mulatságára. Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. Farsangi szokások, játékok, táncosügyességi vetélkedők szerepelnek a műsorban.

Családi vasárnap - Farsang

Óbudai Kulturális Központ - február 4., 10.00 - 13.00

Nagy eseményre készülnek Kerekerdőn, a farsangra. Mindenki éneket, verset tanul, jelmezt készít, hogy az eseményen jól szerepeljen. A farkas és a róka is megneszeli a készülődést. Ők nem tudnak semmit, se verset, se éneket, jelmezük sincs. Szeretnének viszont zsákmányt szerezni, mások kárán jóllakni. De vajon túljárnak-e a többiek eszén? A Budai Bábszínház előadása utána kézműves játszóház és farsangi álarc készítés vár benneteket.

Minimax Gyerekhajó - Farsangi buli az Apacuka zenekarral

Batthyány tér - február 4., 10.00 - 12.00

Idén is vár mindenkit a Minimax Gyerekhajó. Február 4-én 10 órától élvezhetitek az Apacuka Együttes farsangi műsorát, a koncert után pedig bemutathatjátok a jelmezeiteket is. A szervezők az apukák, anyukák maskaráira is kíváncsiak, hiszen lesz családi jelmez verseny, ahol a legötletesebb beöltözők ajándékcsomagokat nyerhetnek. A Manó Fotó készenlétben lesz, hogy megörökítse a családi pillanatokat. A program alatt kipróbálhattok rengeteg logikai- és társasjátékot.

Kovácsovics Fruzsina: Farsangi elfeledett mézescsók

ERöMŰVHÁZ - február 4., 11.00

Az interaktív koncerten a nézőtér játszótérré változik, ahol Fruzsi bemutatja a legérdekesebb madarakat, bevezet a hangszerek különleges világába, megtanítja a pingvintáncot és azt is, mi mindenre jó a hepperedeppe-heppendre varázsige...

II. Farsangi Fánkfesztivál - Ingyenes

Allee melletti Kőrösy József sétány - február 9., 12.00 - 20.00

2018. február 9-11 között rendezik meg a II. Budai Farsangi Fánkfesztivált, ahol több, mint 80 féle hagyományos és új vonalas fánk, street food, hagyományos farsangi étek és még megannyi finomság kerül terítékre. A helyszínen ingyenes családi programok és farsangi mulatság is vár benneteket.

Gyere a fényre! - Farsangi forgatag a Vajdahunyadvárban

Vajdahunyad vára - február 10., 10.00 - 18.00

Farsangkor minden mozgásba lendül, megkezdi harcát a fény az árnyékkal, a tavasz a téllel. Segítsetek be idén ti is a tavasznak! Menjetek el február 10-én, szombaton a Vajdahunyadvárba, és töltsétek meg fénnyel, jókedvvel és télűző gondolatokkal az épületet, hogy a tavasz ismét felülkerekedhessen a hideg, téli hónapokon! A múzeum családi farsangján mindenkit szeretettel várnak fényvarázsló, napfénycsalogató, vidám programokkal! Folyamatosan egész nap neondiszkó, lámpakészítés, gyertyajóslás, középkori színpadi jelenetek, zsonglőrök, artisták lélegzetelállító mutatványai, népi játszóház, élményfal, közösségi szövet készítése, kézműves foglalkozások. Ne felejtsétek otthon a telefonotokat se, és üzenjetek egy fényes mosollyal a tavasznak a kijelölt múzeumi szelfipontokon! Minden belépőjegy mellé forralt bor vagy tea jár a felnőtteknek és arcfestés a gyerekeknek. Félárú belépő mindenkinek, akik jelmezben érkezik!

Rutkai Bori Banda: Űrkarnevál

Hatszín Teátrum - február 10., 11.00

A téli égboltot benépesítik a furcsábbnál furcsább lények, Sárkányjárgányok száguldoznak a csillagok felett, Távoli barátainkkal, az ufókkal táncolunk a Hordozható Tábortűz körül, Űr Lajossal és Nyúl Ubullal kergetőzünk a Palánta Planétákat közt, no meg a bimbózó Csillagerdőben. Sőt! A zenekar új, készülő lemezéről is iderepülnek az űrbéli nóták, hogy velünk keringjenek és keringőzzenek ezen a karneváli koncerten. Ha nincs ötleted, hogy milyen jelmezbe bújj, hallgasd meg a zenekar dalait, és biztosan találsz magadnak olyan szereplőt, akinek szívesen elkészítenéd a maskaráját! Szárnyaljon a fantázia, legyenek minél vidámabbak, színesebbek, bolondosabbak a jelmezek! De a kényelemről se feledkezzetek meg, a jelmezekben lehessen táncolni is, hiszen tánc nélkül nincs Rutkai Bori Banda-koncert!

Elmacskásodott farsang

Wekerlei Kultúrház és Könyvtár - február 10., 16.30 - 18.30

Képzeljétek! Nem elég, hogy februárban farsangi időszak van, amikor bátran hangoskodhatunk és mulathatunk, de még a macskák világnapját is ekkortájt tartják. Éppen ezért nagy- és kismacskák jelmezébe bújva, macskazenére, macskatáncot tanulva bulizhatunk macskulásig! Nyávogó, lopakodó, mancsoló, gombolyaggörgető és egyéb macskaságos ügyességi feladatok. Estére hazaérve ne maradjon el a cicamosdás se! Jelmezes felvonulás zenére, ügyességi versenyek, macskatánc, álarckészítés vár benneteket.

Belvárosi betyárok: Farsangi koncert

Puskin mozi - február 11., 10.00

A zenekar visszatér lemezbemutató koncertjének helyszínére - februári műsoruk a farsangot ünnepli a Puskin Kuckó közönségével. Kicsikkel és nagyokkal együtt énekelnek kicsiknek és nagyoknak, hangszerbemutatóval, új dalokkal, vidámsággal és farsangi hangulattal!

Mimó Öko-Mesekuckó: Mityó újrahasznos hangszerei elűzik a telet

Óbudai Kulturális Központ Civil Ház - február 17., 11.00

Mityó macska nem csak a kezébe kerülő eszközök, dolgok átalakításában remekel, de e mellett kiváló zenész is. Hihetetlen, hogy mi mindenből tud hangokat elővarázsolni! Ezen a szombaton a jelenlévő gyerekek mind-mind Mityó macska zenekarának lehetnek a tagjai, és hangos zenéjükkel talán még a telet is képesek lesznek elűzni. Gyere, és segíts te is, hogy minél hamarabb beköszöntsön a tavasz!

zeneDéLELŐTT - Utazz velünk a Velencei karneválra!

Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház - február 20., 10.30

Karnevál, farsang, maskarák, álarcosbál. Sokféle neve van a téltemető mulatságoknak, báloknak. Főként olasz zeneszerzők zenéiből válogatnak: Vivaldi, Verdi, Rossini. Felcsendül több hangszeren a nagy virtuozitást igénylő Velencei karnevál.

Pagony farsang - Ingyenes

Pagony Könyvesbolt - február 24., 15.00 - 18.00

Bulizzatok egy nagyot ezen a délutánon! Kapjátok fel a jelmezt és irány a Pagony: táncolhattok egy nagyot, sütit díszíthettek és természetesen kézműves foglalkozással is várnak benneteket. Ha nincs jelmezed vagy egy klassz maszkra vágysz, akkor is ott a helyed, mert kérhetsz majd ingyenes arcfestést is.

+ 3 vidéki helyszín

Busójárás

Mohács, több helyszínen - február 8-13.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása a Kóló téren veszi kezdetét. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Velencei Karnevál – Ingyenes

Velence, Velence Korzó - február 10., 10.00 – 21.00

„Az úr 2018. évének második havában, annak tízedik napján, napkeltétől napnyugtáig tartó farsangi mulatsággal örvendezzünk ismét a tavasz közeledtére! Alkonyat után a parti homok lankás buckái között, a Velencei-tó pompás partján immár hagyományosan, ünnepélyes keretek között égettessék el a Télboszorka!” Lesz arcfestés, alkotó kuckó, középkori játékok, piactér és kirakodó vásár, valamint reneszánsz táncház Mátyás királlyal és Beatrix királynéval. Természetesen a farsangi jelmezes felvonulás sem maradhat el, de láthattok gólyalábas felvonulást, zsonglőr kabarét és artista bemutatót is.

Szentendrei Karnevál - Farsangfarka Fesztivál

Szentendre, Fő tér - február 10-11.



A február 10-11-i hétvégén Szentendre fergeteges karneváli hangulattal búcsúztatja a telet. A második Szentendrei Karnevál – Farsangfarka Fesztiválon lesz minden, ami elengedhetetlen a farsangoláshoz: maskarások, szoboremberek, farsangi fánk-különlegességek, koncertek, fáklyás-álarcos felvonulás, gyerekprogramok, gasztronómiai vásár. A gyerekek sem fognak unatkozni: álarckészítés, gyerekkoncertek, gyerekműsorok, a szentendrei óvodások farsangoló műsora várja őket.